Maltbröd med äpple och valnötter
12 jul, 2022
AvGitte Heidi Rasmussen
Malbrödet är ett mättande och smakrikt bröd som får sin saftighet från äpplen och extra tuggmotstånd från valnötterna.
Annons
Maltbröd med äpple och valnötter
Det här smakrika brödet får sin fina mörka färg av maltmjöl. Perfekt till soppor eller en varm kopp te.
4 stycken
Annons
Du behöver:
15 g jäst
5 dl vatten
15 g salt
2 msk honung
100 g maltmjöl (kan ersättas med rågmjöl)
200 g (ca 3 ¾ dl) rågmjöl
200 g äpple
75 g valnötskärnor
500 g (ca 8 1/3 dl) vetemjöl
Gör så här:
- Rör ner smulad jäst i vattnet i en skål och tillsätt salt, honung, maltmjöl och rågmjöl. Låt degen vila övertäckt i 15 minuter på köksbordet.
- Skölj äpplena och skär dem i tärningar. Hacka valnötterna grovt. Rör ner valnötter, äpplen och vetemjöl i degen lite i taget. Knåda degen väl tills den är lätt och smidig – använd gärna en maskin. Lägg degen i en skål, täck med plastfolie och låt stå i kylen i ca 12 timmar, till exempel över natten.
- Dela degen i 4 lika delar och forma dem till 4 avlånga bröd. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper, och strö över lite mjöl. Skär tunna snitt i ytan med en vass kniv och låt bröden jäsa övertäckta i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°. Pensla bröden med vatten och grädda dem i ugnen i 250° i cirka 5 minuter. Sänk temperaturen till 220°, och grädda bröden i ytterligare 15–20 minuter, tills de är gyllene och låter ihåligt när du knackar på undersidan. Låt svalna på galler innan du skär upp dem.
Foto: Betina Hastoft
Annons