Mandel- och körsbärspaj
6–8 personer
Tid: 1 timme
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör (kylskåpskallt)
3 msk vatten (kallt)
1 nypa salt
Fyllning:
1 dl mandel (skållad, skalad och rostad)
2 ägg
1 dl socker
1 dl crème fraiche
1/2 citron (rivet skal)
2 dl urkärnade körsbär
Gör så här:
Blanda samman mjöl, smör, vatten och salt. Låt pajdegen vila i cirka 30 minuter i kylskåpet. Sätt ugnen på 200°. Tryck ut pajskalet i en form med löstagbar botten och förgrädda i cirka 7 minuter. Mixa mandeln riktigt fint. Vispa ägg och socker. Rör ner mandeln och blanda i crème fraiche och citronskal.
Häll över mandelfyllningen och lägg i körsbären. Grädda i cirka 25 minuter i mitten av ugnen tills pajen är gyllenbrun. Servera vanilj-crème fraichen till pajen.
Vanilj-crème fraiche:
2 dl crème fraiche
1 vaniljstång
1/2 dl florsocker
Gör så här:
Häll ner crème fraiche i en bunke. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med en vass kniv. Tillsätt fröna i crème fraichen tillsammans med florsocker och rör tills cremen är slät och florsockret är löst.
Av: Maria Zihammou
Foto: Carina Gran