Mandelmaräng med apelsingrädde och vaniljkokta fikon
8 personer
20 minuter + 75 minuter i ugn
Du behöver:
25 g mandel
25 g pistaschnötter
6 äggvitor
liten nypa salt
3 1/2 dl strösocker
8 färska fikon
1 msk socker
en skvätt Amaretto
1/2 vaniljstång
skal och saft av 1/2 apelsin
3 dl vispgrädde
skal av 1/2 apelsin
socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°. Hacka mandel och pistaschnötter fint. Spara några till garnering. Vispa äggvitorna tillsammans med en liten nypa salt tills det blir toppigt. Tillsätt hälften av sockret och vispa tills det blir glansigt. Tillsätt resten av sockret och vispa tills det blir riktigt hårt och blankt. Skeda upp marängen i 8 rundlar på en bakpappersklädd plåt. Strö över de finhackade nötterna och baka marängerna i 1 timme. De ska vara krispiga på utsidan och sega inuti. Låt svalna.
Värm ugnen till 180°. Dela varje fikon i 4 delar och lägg dem med den köttiga sidan uppåt i en ugnssäker form. Strö över socker, Amaretto och vanilj, och skal och saft av apelsin. Baka fikonen cirka 15 minuter tills de är mjuka. Vispa grädden och smaksätt den med lite rivet apelsinskal och socker. Toppa marängerna med grädde och ljumma fikon. Häll över lite av spadet som blivit kvar i formen med fikonen. Garnera med finhackade nötter och rivet apelsinskal.
Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner