Mandelmassekaka med choklad, blåbär och pistaschnötter
4–6 bitar
Du behöver:
150 g mandelmassa
5 ½ msk (50 g) florsocker
2 äggvitor
Vaniljkräm:
1 ägg
2 msk (15 g) majsstärkelse
3 msk (35 g) strösocker
½ vaniljstång, fröna
1 ½ dl mjölk
1 dl vispgrädde
Mandelkrans:
1 ½ äggvita
2 ½ msk (25 g) florsocker
200 g mandelmassa
Garnering:
60 g ljus choklad
125 g björnbär
100 g blåbär
1 msk osaltade pistaschnötter
Gör så här:
1. Blanda ägg, majsstärkelse, socker, frön från den halva vaniljstången, mjölk och grädde i en kastrull.
2. Värm långsamt, och under omrörning, upp till kokpunkten. Koka i 2–4 min under konstant omrörning, tills blandningen tjocknar.
3. Ta kastrullen från värmen och slå över krämen i en skål. Täck med plastfolie, låt stå i kylen i ca 2 timmar.
4. Värm ugnen till 180°.
5. Riv mandelmassan grovt.
6. Vänd ihop med florsocker i en skål.
7. Blanda ner äggvitan lite i taget och rör till en jämn massa.
8. Teckna ett hjärta på ett ark bakplåtspapper.
9. Bred ut mandelsmeten över hjärtat på bakplåtspapperet.
10. Grädda i ugnen 12–13 minuter, kakan ska inte bakas helt färdig. Låt svalna på plåten.
11. Blanda äggvita och florsocker i en kaffekopp.
12. Riv mandelmassan grovt och lägg i en skål.
13. Blanda ner äggvitemassan, lite i taget. Blanda till en sammanhållen smet.
14. Fyll en spritspåse med stjärntyll med smet. Spritsa en krans runt kanten på kakan.
15. Grädda kakan färdig i ugnen i 12–13 min på 180°. Låt svalna på ugnsgaller.
16. Smält chokladen till garneringen i en skål över vattenbad.
17. Pensla ⅔ av den smälta chokladen på mandelbotten, innanför kranskanten på kakan. Låt stelna i kylen.
18. Vispa upp den kalla vaniljkrämen.
19. Fördela den över kakbotten, över chokladen.
20. Garnera med björnbär, blåbär och grovhackade pistaschnötter. Dekorera med resten av den smälta chokladen.
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Chokladkaka med kaffe och mjölkchoklad