Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Mandelmassekaka med choklad, blåbär och pistaschnötter

25 mar, 2020
AvRedaktionen
Bjud på en drömmigt god kaka. Ett mandelmassehjärta toppad med choklad, bär och pistaschnötter kommer garanterat göra succé.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

4–6 bitar

Du behöver:

150 g mandelmassa

5 ½ msk (50 g) florsocker

2 äggvitor

Vaniljkräm:

1 ägg

2 msk (15 g) majsstärkelse

3 msk (35 g) strösocker

½ vaniljstång, fröna

1 ½ dl mjölk

1 dl vispgrädde

Mandelkrans:

1 ½ äggvita

2 ½ msk (25 g) florsocker

200 g mandelmassa

Garnering:

60 g ljus choklad

125 g björnbär

100 g blåbär

1 msk osaltade pistaschnötter

Gör så här:

1. Blanda ägg, majsstärkelse, socker, frön från den halva vaniljstången, mjölk och grädde i en kastrull.

2. Värm långsamt, och under omrörning, upp till kokpunkten. Koka i 2–4 min under konstant omrörning, tills blandningen tjocknar.

3. Ta kastrullen från värmen och slå över krämen i en skål. Täck med plastfolie, låt stå i kylen i ca 2 timmar.

4. Värm ugnen till 180°.

5. Riv mandelmassan grovt.

6. Vänd ihop med florsocker i en skål.

7. Blanda ner äggvitan lite i taget och rör till en jämn massa.

8. Teckna ett hjärta på ett ark bakplåtspapper.

9. Bred ut mandelsmeten över hjärtat på bakplåtspapperet.

Annons

10. Grädda i ugnen 12–13 minuter, kakan ska inte bakas helt färdig. Låt svalna på plåten.

11. Blanda äggvita och florsocker i en kaffekopp.

12. Riv mandelmassan grovt och lägg i en skål.

13. Blanda ner äggvitemassan, lite i taget. Blanda till en sammanhållen smet.

14. Fyll en spritspåse med stjärntyll med smet. Spritsa en krans runt kanten på kakan.

15. Grädda kakan färdig i ugnen i 12–13 min på 180°. Låt svalna på ugnsgaller.

16. Smält chokladen till garneringen i en skål över vattenbad.

17. Pensla ⅔ av den smälta chokladen på mandelbotten, innanför kranskanten på kakan. Låt stelna i kylen.

18. Vispa upp den kalla vaniljkrämen.

19. Fördela den över kakbotten, över chokladen.

20. Garnera med björnbär, blåbär och grovhackade pistaschnötter. Dekorera med resten av den smälta chokladen.

Mandelmassehjärta bakverk
Mandelmassehjärta bakverk.
Mandelmassehjärta med blåbär
Mandelmassehjärta med blåbär.

Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Chokladkaka med kaffe och mjölkchoklad

Kaka med lemon curd och chokladkräm

Vårmeny med snittar, kyckling och mandelkaka

Annons