Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Mandelpraliner och snöbollar – två juliga godbitar

01 nov, 2022
AvRedaktionen ELLE
Mandelpraliner och snöbollar – två juliga godbitar
Hemgjorda praliner och konfekt är alltid en god idé i december – till advent, till julbordet eller som godsaker till nyår.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
9 goda och lyxiga efterrätter till julbordetBrand logo
9 goda och lyxiga efterrätter till julbordet

Snöbollar med apelsinlikör

Det går bra att ersätta apelsinlikören med apelsinjuice.

20 stycken

Du behöver:

200 g mandelmassa
½ apelsin, finrivet skal
2 msk Grand Marnier eller annan apelsinlikör
1 msk + 2 dl florsocker
150 g mörk choklad
½ dl äggvita

Gör så här:

  1. Knåda ihop mandelmassa, apelsinskal, apelsinlikör och 1 msk florsocker. Rulla till 20 småbollar.
  2. Hacka och smält chokladen över vattenbad. Sätt en tandpetare i bollarna och doppa dem i chokladen, låt överflödig choklad rinna av ordentligt. Låt stelna på ett bakplåtspapper.
  3. Mät upp äggvita i en skål och sikta 2 dl florsocker på ett fat. Doppa en chokladtäckt boll i äggvita och rulla den sedan i florsocker tills den är täckt av ett tjockt lager. Ställ in i kylen i minst 30 minuter före servering.
Annons

Mandelpraliner med nougat och lime

Mäktiga mumsiga små godbitar.

30 stycken

Du behöver:

50 g osaltade och skalade pistaschnötter
1 lime, skal och saft
250 g mandelmassa

Fyllning:

200 g mjuk nougat
100 g mörk choklad
25 g hasselnötter
1 nypa flingsalt garnering
300 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
15 g osaltade och skalade pistaschnötter

Gör så här:

  1. Mixa pistaschnötterna till ett fint mjöl. Tvätta limen, riv skalet fint och pressa ur saften. Knåda ihop mandelmassa, pi­stasch och lime till en jämn massa. Tryck ut massan i en form, ca 15 x 20 cm, med bakplåtspapper.
  2. Smält nougat och cho­klad tillsammans över vattenbad. Finhacka nötterna och rör ner dem och saltet i nougaten. Häll fyllningen över bottnen och låt stelna i kylskåpet i minst 2 timmar.
  3. Skär bottnen med nougatfyllningi bitar, ca 4 x 2 cm.Hacka den mörka chokladen och smält över vattenbad. Doppa bitarna tills de är helt täckta, låt överflödig choklad rinna av. Låt stelna på bakplåtspapper.
  4. Hacka och smält mjölkchokladen, ringla den över bitarna och garnera med finhackade pistaschnötter innan chokladen stelnat. Förvara kallt i en burk med tättslutande lock.

Foto: Betina Hastoft

Annons