Mandelpraliner och snöbollar – två juliga godbitar
01 nov, 2022
AvRedaktionen ELLE
Hemgjorda praliner och konfekt är alltid en god idé i december – till advent, till julbordet eller som godsaker till nyår.
Annons
Snöbollar med apelsinlikör
Det går bra att ersätta apelsinlikören med apelsinjuice.
20 stycken
Du behöver:
200 g mandelmassa
½ apelsin, finrivet skal
2 msk Grand Marnier eller annan apelsinlikör
1 msk + 2 dl florsocker
150 g mörk choklad
½ dl äggvita
Gör så här:
- Knåda ihop mandelmassa, apelsinskal, apelsinlikör och 1 msk florsocker. Rulla till 20 småbollar.
- Hacka och smält chokladen över vattenbad. Sätt en tandpetare i bollarna och doppa dem i chokladen, låt överflödig choklad rinna av ordentligt. Låt stelna på ett bakplåtspapper.
- Mät upp äggvita i en skål och sikta 2 dl florsocker på ett fat. Doppa en chokladtäckt boll i äggvita och rulla den sedan i florsocker tills den är täckt av ett tjockt lager. Ställ in i kylen i minst 30 minuter före servering.
Annons
Mandelpraliner med nougat och lime
Mäktiga mumsiga små godbitar.
30 stycken
Du behöver:
50 g osaltade och skalade pistaschnötter
1 lime, skal och saft
250 g mandelmassa
Fyllning:
200 g mjuk nougat
100 g mörk choklad
25 g hasselnötter
1 nypa flingsalt garnering
300 g mörk choklad
50 g mjölkchoklad
15 g osaltade och skalade pistaschnötter
Gör så här:
- Mixa pistaschnötterna till ett fint mjöl. Tvätta limen, riv skalet fint och pressa ur saften. Knåda ihop mandelmassa, pistasch och lime till en jämn massa. Tryck ut massan i en form, ca 15 x 20 cm, med bakplåtspapper.
- Smält nougat och choklad tillsammans över vattenbad. Finhacka nötterna och rör ner dem och saltet i nougaten. Häll fyllningen över bottnen och låt stelna i kylskåpet i minst 2 timmar.
- Skär bottnen med nougatfyllningi bitar, ca 4 x 2 cm.Hacka den mörka chokladen och smält över vattenbad. Doppa bitarna tills de är helt täckta, låt överflödig choklad rinna av. Låt stelna på bakplåtspapper.
- Hacka och smält mjölkchokladen, ringla den över bitarna och garnera med finhackade pistaschnötter innan chokladen stelnat. Förvara kallt i en burk med tättslutande lock.
Foto: Betina Hastoft
Annons