Gör eget mandelsmör, jordnötssmör och nutella
1. Mandelsmör med lönnsirap
1 1/2 dl
Mandelsmör passar till det mesta: som topping på gröt, till pannkakor, på bröd, i kakor och desserter eller som dippsås.
Du behöver:
200 g mandlar
1 msk mandel- eller solrosolja
2 tsk lönnsirap
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°. Lägg ut mandlarna på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta dem i ugnen i cirka 10 minuter tills de är gyllene. Ta ut dem och låt svalna i 5 minuter, häll dem sedan i en matberedare.
Mixa mandlarna till ett fint kross, fortsätt mixa tills mandlarna ger ifrån sig olja. Det kan ta upp till 15 minuter. Skrapa ner dem från sidorna ett par gånger under tiden. Tillsätt sedan olja samt lönnsirap och mixa till en slät massa. Häll upp i en väl rengjord glasburk, förvara i kyl.
2. Crunchigt jordnötssmör
1 1/2 dl
Enklare än enklast!
Du behöver:
200 g saltade jordnötter
Gör så här:
Häll jordnötterna i en matberedare och mixa i 5–7 minuter beroende på hur slätt eller crunchigt du vill ha ditt smör. Häll upp i en väl rengjord glasburk, förvara i kyl.
3. Nutella på mörk och ljus choklad
2 1/2 dl
Hemmagjord nutella slår den köpta!
Du behöver:
50 g hasselnötter
125 g mjölkchoklad
25 g mörk choklad
1½ dl grädde
50 g rumsvarmt smör
¼ dl salt
Gör så här:
Rosta hasselnötterna gyllene i en torr stekpanna tills skalen lossnar. Ta ur pannan och gnugga bort skalen. Mixa nötterna till ett fint mjöl i en matberedare.
Hacka båda chokladsorterna grovt och lägg i en skål. Värm grädden tills den nästan kokar och häll den över chokladen, rör om tills chokladen är smält. Rör ner smöret, några klickar i taget, tills du får en blank smet. Rör till sist ner hasselnötsmjölet och salt. Häll upp i väl rengjord glasburk, förvara i kylen. För att bli bredbart måste smöret stå i rumstemperatur 10 minuter före servering.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft