Mandelsmör – så gör du det enkelt själv
Hur mycket älskar man inte mandlar? Som de är, rostade, malda till mjöl eller krossade till smör. Nötsmör i allmänhet, och mandelsmör i synnerhet är supergott och fungerar både som pålägg, ingrediens i bakverk, på pannkakor (eller bara som det är på en sked).
Mandelsmör är lite mildare i smaken jämfört med till exempel jordnötssmör. Och det bästa av allt: Det är superenkelt att göra.
Du behöver: Nötter + flingsalt + matberedare/mixer.
Så gör du: Rosta 2 dl nötter i ugn eller i en stekpanna så de blir gyllenbruna. Häll ner nötterna i en matberedare eller mixer (som tål hårt innehåll). Tillsätt lite salt och mixa i omgångar. Först blir det ett torrt nötmjöl. Efter en stund kommer oljan från nötterna fram. Pausa lite då och då så att inte matberedaren blir överhettad. Passa då på att ta ner nötmassan från mixerns väggar så allt kommer med. Mixa tills mandelsmöret blir krämigt. Smaka av med lite flingsalt. Klart! Förvara i glasburk i kyl eller kallt skafferi.
Läs också: 4 nyttiga snacks du kan äta med gott samvete