Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Mannagrynsfisk med potatismos och romsås

03 jul, 2017
AvRedaktionen
Mannagrynsfisk med potatismos och romsås.
Fiskpinnar och potatismos är en riktig klassiker. Här är en vegansk variant där "fisken" är gjord på mannagryn och romsåsen på tångrom.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Mattias Kristiansson är en av Sveriges största vego-profiler. 2012 gick han från köttätare till vegan och han har inte ångrat sig en enda sekund. Sedan dess har han gett ut 6 veganska kokböcker och grundat Sveriges första och största vegetariska mattidning – VEGO.

– Min farmor var en hjälte när det kom till att panera fisk. Nu äter jag ingen fisk och inte är jag någon hjälte heller, men den här mannagrynsfisken är värd någon form av pris, säger Mattias.

Receptet är hämtat ur Mattias Kristianssons kokbok ”Vego hela dagen” (B Wahlströms förlag).

Mannagrynsfisk med potatismos och romsås

4 personer

Tid: Ca 1 timme

Mannagrynsfisk:

3 dl växtmjölk

3 dl vatten

1 tsk salt

1,5 dl mannagryn

1 citron, saften från

1 dl dill, finhackad

3 dl pankoströbröd

rapsolja, att steka i

Potatismos:

1 kg mjölig potatis

50 g mjölkfritt smör

2 dl växtbaserad mjölk

1 tsk salt

vitpeppar

Romsås:

2 dl vegansk crème fraîche eller sojayoghurt

0,5 dl vegansk majonnäs

2 msk dill, finhackad

0,5 rödlök

1 msk röd tångkaviar

Gör så här:

Mannagrynsfisk:

  1. Tryck ner ett bakplåtspapper i stor ugnsform.
  2. Koka upp mjölk, vatten och salt i en kastrull. Pressa citronen. Vispa ner mannagryn och citronsaft i kastrullen. Fortsätt att vispa tills du har en tjock gröt. Ta kastrullen från plattan och rör ner den finhackade dillen. Sprid ut allt i ugnsformen. Ställ in i kylen och låt svalna.
  3. Häll ut pankoströbrödet på en tallrik. Skär mannagrynsfisken i mindre bitar och vänd i pankoströbrödet. Stek ”fiskarna” i rapsolja så att de blir härligt gyllenbruna på båda sidor.

Potatismos:

  1. Skala potatisen och dela den i mindre bitar. Häll ner i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Koka potatisen mjuk. Känn efter med en gaffel.
  2. Häll bort vattnet med hjälp av ett durkslag. Mixa sönder potatisen med elvisp. Vispa ner smör, mjölk, salt och vitpeppar. Fortsätt att vispa tills du har ett fluffigt mos.

Romsås:

  1. Rör ihop crème fraîche eller yoghurt, majonnäs och finhackad dill i en skål.
  2. Hacka rödlöken fint och rör ner även den tillsammans med tångkaviaren. Klart!
Mannagrynsfisk med potatismos och romsås.
Mannagrynsfisk med potatismos och romsås. Foto: Mattias Kristiansson

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons