Maränger med clementincurd
40 små maränger
Ingredienser:
2 1⁄4 dl strösocker
3 äggvitor
en liten skvätt ättika
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader och lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Ta fram en bunke, se till att den är helt torr och utan något spår av fett. (Fett är marängens fiende nummer ett och kan göra att äggvitan inte fluffar upp sig.) Värm sockret i ett kärl i ugnen i fem minuter, under tiden vispar du äggvitorna tillsammans med ättika och vaniljsocker till styva toppar. Häll i det varma sockret lite i taget, fortsätt vispa tills sockret har löst upp sig. Det märker du genom att ta lite maräng mellan fingrarna – det ska inte vara något knaster kvar.
Klicka upp marängerna på plåten med hjälp av en sked eller spritsa små toppar. Grädda marängerna i mitten av ugnen i drygt 1 timme eller tills de är helt torra på ytan. Lägg ihop dem två och två med clementincurd emellan. Recept hittar du här bredvid.
Anette’s Clementine Curd
4 dl curd
Den här curden brukar jag göra så fort jag hittar clementiner. Den har en rund smak och passar som fyllning till alla möjliga godsaker, men även som pålägg på rostat bröd eller på scones. Eller spar den i en fin glasburk och ge bort nästa gång du är bjuden på middag.
4 ägg
2 äggulor
saften från 12 små clementiner 4 dl socke
100 g smör i små bitar
Börja med att vispa fyra ägg i en bunke. Vispa i ytterligare två äggulor. Häll clementinsaften i en kastrull, och blanda ner de uppvispade äggen och sockret, låt småputtra på ganska svag värme. Har du för varmt blir det en apelsinsmakande äggröra, och det vill vi inte. När det blivit lagom varmt, lägg i smörbitarna och fortsätt röra tills det blir en tjock kräm. Låt svalna.
Receptet kommer ifrån Anette Rosvalls bok ”Afternoon tea”.
Foto: Jenny Grimsgård