Så gör du maränger utan ägg – med kikärtsspad
Maränger uppskattas av både stora och små och går att äta som de är eller till en god tårta eller glass. Men med tanke på att de är gjorda på äggvita har både äggallergiker och veganer hittills valt bort det söta bakverket. Lösningen? Maränger gjorda på spadet från kikärtor!
Ca 100 st
Tid: 10 minuter + 75-90 minuter i ugn
Ingredienser:
kikärtsspad från en 400 gram burk
1,5 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
tsk citronsaft
Gör så här:
1. Sila bort spadet från kikärtorna ner i en bunke.
2. Vispa spadet kraftigt tills det blir ett tjockt vitt skum.
3. Tillsätt citronsaft, vaniljpulver och sockret medan du fortsätter att vispa.
4. Fortsätt vispa tills smeten bildar toppar. När du kan hålla bunken upp och ner utan att det rinner ut är det klart.
5. Fyll en spritspåse med marängsmet och spritsa ut maränger på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 125 grader i cirka 75-90 minuter.
Förvaras torrt och i rumstemperatur. Och det bästa: de håller i flera månader!