Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Marängsviss med hallonsås och kokoscrunch

25 maj, 2022
AvAnna Wendt
Recept på marängsviss med hallonsås och kokoscrunch
Marängsviss är en underskattad efterrätt – vem gillar inte glass, maräng, grädde och bär? Toppa med kokoscrunch och hallonsås.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Whiskey & yoghurtglass – så gör du lyxigaste pinnglassen i sommarBrand logo
Whiskey & yoghurtglass – så gör du lyxigaste pinnglassen i sommar

Marängsviss med hallonsås och kokoscrunch

Bygg en ätbar vacker krans till dessertbordet!

Bjud på klassikern marängsviss med hallonsås och kokoscrunch

6–8 portioner

Du behöver:

2 dl vispgrädde
Ca 1 liter jordgubbar
Ca 1 ask hallon
1/2 liter vaniljglass
Ev rivet skal av lime

Maränger:

3 äggvitor
1 dl strösocker
1 krm ättiksprit (12%)
1 dl florsocker
Ev lite röd karamellfärg

Kokoscrunch:

1 msk smör
2 msk havregryn
1 msk kokosflingor
1 tsk honung
1 msk mandelsmör
Salt

Hallonsås:

2 ½ dl frysta hallon
¹³ dl strösocker

Gör så här:

  1. Hallonsås: Lägg hallon och strösocker i en kastrull, koka upp och sjud någon minut. Låt svalna och passera genom en finmaskig sil. Ställ kallt.
  2. Maränger: Sätt ugnen på 100° varmluft. Vispa äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med hälften av strösockret och ättikspriten, ca 2 minuter på medelhastighet, eller längre tid för hand, tills sockret lösts upp. Tillsätt resten av strösockret och vispa några minuter på hög hastighet eller för hand till en fast maräng.
  3. Sikta ner florsockret i marängen och vänd försiktigt ner det med en slickepott. Om du vill ha rosa maränger tillsätter du ett par droppar karamellfärg.
  4. Spritsa eller klicka ca 50 små maränger, eller ca 30 större, på två stycken bakplåtspappersklädda plåtar.
  5. Ställ in plåtarna samtidigt i ugnen. Grädda ca 1–1 ½ timme, eller tills du känner att de torkat, byt plats på plåtarna efter halva tiden. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärme ca 30 minuter.
  6. Kokoscrunch: Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt havregryn, kokosflingor och honung. Låt steka ett par minuter på medelvärme under omrörning, tillsätt mandelsmöret mot slutet. Smaka av med en liten nypa salt.
  7. Vispa grädden fast och lägg den i en spritspåse med tyll. Dela jordgubbarna på mitten. Arrangera vaniljglass, maränger och bär på assietter. Droppa över lite av hallonsåsen och strö över crunchet. Eller varva alltsammans i portionsglas eller på ett stort serveringsfat. Servera direkt.

Foto: Lisa Björner

Annons