Marängsviss med hallonsås och kokoscrunch
25 maj, 2022
AvAnna Wendt
Marängsviss är en underskattad efterrätt – vem gillar inte glass, maräng, grädde och bär? Toppa med kokoscrunch och hallonsås.
Annons
Marängsviss med hallonsås och kokoscrunch
Bygg en ätbar vacker krans till dessertbordet!
6–8 portioner
Annons
Du behöver:
2 dl vispgrädde
Ca 1 liter jordgubbar
Ca 1 ask hallon
1/2 liter vaniljglass
Ev rivet skal av lime
Maränger:
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 krm ättiksprit (12%)
1 dl florsocker
Ev lite röd karamellfärg
Kokoscrunch:
1 msk smör
2 msk havregryn
1 msk kokosflingor
1 tsk honung
1 msk mandelsmör
Salt
Hallonsås:
2 ½ dl frysta hallon
¹³ dl strösocker
Gör så här:
- Hallonsås: Lägg hallon och strösocker i en kastrull, koka upp och sjud någon minut. Låt svalna och passera genom en finmaskig sil. Ställ kallt.
- Maränger: Sätt ugnen på 100° varmluft. Vispa äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med hälften av strösockret och ättikspriten, ca 2 minuter på medelhastighet, eller längre tid för hand, tills sockret lösts upp. Tillsätt resten av strösockret och vispa några minuter på hög hastighet eller för hand till en fast maräng.
- Sikta ner florsockret i marängen och vänd försiktigt ner det med en slickepott. Om du vill ha rosa maränger tillsätter du ett par droppar karamellfärg.
- Spritsa eller klicka ca 50 små maränger, eller ca 30 större, på två stycken bakplåtspappersklädda plåtar.
- Ställ in plåtarna samtidigt i ugnen. Grädda ca 1–1 ½ timme, eller tills du känner att de torkat, byt plats på plåtarna efter halva tiden. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärme ca 30 minuter.
- Kokoscrunch: Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt havregryn, kokosflingor och honung. Låt steka ett par minuter på medelvärme under omrörning, tillsätt mandelsmöret mot slutet. Smaka av med en liten nypa salt.
- Vispa grädden fast och lägg den i en spritspåse med tyll. Dela jordgubbarna på mitten. Arrangera vaniljglass, maränger och bär på assietter. Droppa över lite av hallonsåsen och strö över crunchet. Eller varva alltsammans i portionsglas eller på ett stort serveringsfat. Servera direkt.
Foto: Lisa Björner
Annons