Marängsviss med hallonsås och kokoscrunch
25 maj, 2022
AvAnna Wendt
Marängsviss är en underskattad efterrätt – vem gillar inte glass, maräng, grädde och bär? Toppa med kokoscrunch och hallonsås.
Annons
Marängsviss med hallonsås och kokoscrunch
Bygg en ätbar vacker krans till dessertbordet!
6–8 portioner
Du behöver:
2 dl vispgrädde
Ca 1 liter jordgubbar
Ca 1 ask hallon
1/2 liter vaniljglass
Ev rivet skal av lime
Maränger:
3 äggvitor
1 dl strösocker
1 krm ättiksprit (12%)
1 dl florsocker
Ev lite röd karamellfärg
Kokoscrunch:
1 msk smör
2 msk havregryn
1 msk kokosflingor
1 tsk honung
1 msk mandelsmör
Salt
Hallonsås:
2 ½ dl frysta hallon
¹³ dl strösocker
Gör så här:
- Hallonsås: Lägg hallon och strösocker i en kastrull, koka upp och sjud någon minut. Låt svalna och passera genom en finmaskig sil. Ställ kallt.
- Maränger: Sätt ugnen på 100° varmluft. Vispa äggvitorna med elvisp i en rostfri bunke tillsammans med hälften av strösockret och ättikspriten, ca 2 minuter på medelhastighet, eller längre tid för hand, tills sockret lösts upp. Tillsätt resten av strösockret och vispa några minuter på hög hastighet eller för hand till en fast maräng.
- Sikta ner florsockret i marängen och vänd försiktigt ner det med en slickepott. Om du vill ha rosa maränger tillsätter du ett par droppar karamellfärg.
- Spritsa eller klicka ca 50 små maränger, eller ca 30 större, på två stycken bakplåtspappersklädda plåtar.
- Ställ in plåtarna samtidigt i ugnen. Grädda ca 1–1 ½ timme, eller tills du känner att de torkat, byt plats på plåtarna efter halva tiden. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar på eftervärme ca 30 minuter.
- Kokoscrunch: Smält smöret i en stekpanna. Tillsätt havregryn, kokosflingor och honung. Låt steka ett par minuter på medelvärme under omrörning, tillsätt mandelsmöret mot slutet. Smaka av med en liten nypa salt.
- Vispa grädden fast och lägg den i en spritspåse med tyll. Dela jordgubbarna på mitten. Arrangera vaniljglass, maränger och bär på assietter. Droppa över lite av hallonsåsen och strö över crunchet. Eller varva alltsammans i portionsglas eller på ett stort serveringsfat. Servera direkt.
Foto: Lisa Björner
Annons