Marängtårta med blåbärscreme och sommarbär
10 personer
Tid: 1 1/2 timme
Marängbottnar:
4 äggvitor
1/2 krm salt
1 krm ättika (alt pressad citron)
2 dl strösocker
Blåbärsceme:
3 dl vispgrädde
250 g mascarpone
1 citron (rivet skal)
1 tsk bourbon vanilla-pulver
1/2 dl florsocker
150 g blåbär
250 g blandade bär (till dekoration)
Gör så här:
Sätt ugnen på 125°, eller 100° för varmluftsugn. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp i en absolut ren och torr bunke. Tillsätt salt och ättika samt sockret, lite i taget medan du fortsätter vispa till en blank och smidig maräng. Bunken ska gå att vända upp och ned utan att marängen rinner ut. Ta fram 3 bakplåtspapper och rita en cirkel på vardera som mäter cirka 23 centimeter i diameter. Ta hjälp av en tallrik som mall. Fördela smeten på cirklarna till ganska tunna bottnar och grädda dem 45 minuter. Använder du varmluft kan du grädda alla samtidigt. Låt svalna.
Vispa grädden och mascarponen hårt var för sig. Blanda dem sedan i en gemensam bunke och lägg i citronskal, vanilj och florsocker. Rör i blåbären och vispa ytterligare så cremen blir svagt violett. Ställ blåbärscremen i kylen en timme. Fördela cremen mellan bottnarna (spara ungefär en tredjedel att toppa med) och strö på lite av bären. Toppa med resten av cremen och en hög av de resterande bären.
Av: Liselotte Forslin/Söderberg agentur
Foto: Ulrika Ekblom/Söderberg agentur