Luftig marängtårta med kaffekräm och choklad
28 jan, 2021
AvRedaktionen ELLE
En underbar, lyxig marängtårta som är försvinnande god! Kanske lika bra att göra dubbelt recept med en gång?
Annons
Marängtårta med kaffekräm och choklad
Luftig maräng och fluffig kräm – som att äta moln!
6 portioner
Du behöver:
4 äggvitor
1 ⅔ dl (150 g) strösocker
1 ⅔ dl (100 g) florsocker
Kaffekräm:
6 dl vispgrädde
2 ½ msk florsocker
2 tsk snabbkaffepulver
2 msk kokande vatten
Till servering:
150 g mörk choklad
50 g hasselnötterev
Lite guldströssel
Gör så här:
- Vispa äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt lite socker i taget under vispning. Vispa tills marängen är helt styv och blank. Sikta ner florsocker och vispa lätt.
- Värm ugnen till 110° varmluft. Teckna 4 cirklar med en diameter om 20 cm på 2 ark bakplåtspapper. Bred ut maräng i cirklarna och grädda i ugnen i 1 timme. Slå av värmen och låt bottnarna svalna helt i ugnen.
- Blanda grädde och florsocker till kaffekrämen. Lös upp kaffepulvret i en kokande vatten och häll ner i skålen med grädde. Vispa gräddblandningen luftig med elvisp.
- Hacka chokladen och hasselnötterna grovt. Bygg lager med marängbottnar, kaffekräm och det mesta av den hackade chokladen. Avsluta med kaffekräm på toppen. Garnera med resterande choklad, hackade nötter och gärna lite guldströssel.
Recept: Linn Grubbström Foto: Betina Hastoft
Annons