Maria Montazamis bästa tips till festen
Maria Montazami
Ålder: 52 år.
Familj: Maken Kamran, fyra barn.
Bor: Laguna Niguel, Orange County, Kalifornien.
Gör: TV-personlighet, bloggerska och designer.
Aktuell med: Servisen Moments och julservisen Christmas Moments för Fyrklövern.
Maria Montazami älskar mat och inredning och har designat två egna serviser för Fyrklövern. Här delar hon med sig av sina bästa bjudningstips, exklusivt för ELLE mat & vin.
Vad brukar du bjuda på när du har gäster?
– Det beror på vad det är för årstid, men på vintern kanske det blir lite tyngre mat som oxfilé och potatisgratäng. Mat som är enkel att göra men smakar gott till fest. Jag är jätteduktig på att laga mat och kan göra allt från lyxiga såser till olika sallader. Jag har den där lilla finessen som gör att det smakar gott. Det behövs sällan salt och peppar vid mitt bord.
Har du ofta bjudningar hemma?
– Det blir mindre och mindre bjudningar hemma nu för tiden. Barnen börjar bli vuxna och mina kompisar har fått barnbarn. Men till julen samlas man automatiskt igen. Vi i vår familj bjuder på en julfrukost hemma hos oss. Vi har även glöggträffar hemma och har tagit med den traditionen till USA. Så man är ju svensk hela vägen in i hjärtat. Det kommer aldrig försvinna.
Lagar du mycket mat?
– Jag lagar jättemycket mat. Ibland blir det bara något enkelt som chicken caesar salad, men då är jag den som går och köper sådana där brödpinnar och sticker i. Du vet, det där lilla extra som gör att det känns gott att äta. Det är otroligt viktigt. Jag har en liten grönsaksträdgård där jag har gräslök, persilja och koriander. Det är bara att gå ut och riva av en liten snipp och lägga på och genast blir det så fint.
Brukar din man också laga mat?
– Kamran är jätteduktig på att laga mat, men inte de där småsakerna. Han är duktig på att göra kebab, grilla och sådana där mansgrejer.
Har du någon paradrätt?
– Jag brukar göra crab cakes, linguine med clam sauce och kyckling med curry. Ska man bjuda många på mat kanske det blir en lite enklare buffé och är det intimare kanske det blir något lyxigare.
Recept: Maria Montazamis crab cakes
Förrätt eller efterrätt?
– Absolut förrätt! Det är jätteviktigt tycker jag och ser fint ut på tallriken. Jag brukar göra crab cakes, hummersoppa, räkcocktail eller en liten sallad med getost och avokado. Till efterrätt blir det ofta något lite lättare som bär med en klick grädde.
Vitt vin, rött vin eller mousserande?
– Jag föredrar vitt vin, sedan mousserande, rött vin eller en kall öl.
Har du någon favoritdrink?
– Jag brukar inte dricka så mycket cocktails, men mojito är väldigt fräscht och gott.
Brukar du duka fint till både vardag och fest?
– Jag dukar alltid fint och älskar att samla på glas och olika saker. Jag har alltid haft det här intresset av att duka, så det här kunde ju inte bli bättre än nu när jag dukar med mitt eget porslin. Att sätta sig ner vid ett dukat bord, oavsett om det är vardag eller fest, med vänner och familj är en underbar känsla.
Ditt viktigaste redskap i köket?
– Det måste vara min samling av knivar. Det är härligt att kära upp köttet framför dina gäster om du har en bra kniv. Jag har precis lämnat in mina på slipning och ska snart få tillbaka dem som nya.
Din mest minnesvärda måltid?
– När jag kom som fattig svensk till USA och precis träffat Kamran tog han mig till ett ställe som heter Villa Nova vid Newport Beach. Vi åt så lyxigt och jag tänkte att det här är ju helt underbart. Vilket liv! Sedan dess har vi gått tillbaka dit många gånger.
Har du någon favoritrestaurang i Sverige?
– Vi är väldigt förtjusta i Berns Asiatiska och deras sushi. Teatergrillen är också fantastisk. Jag hinner inte alltid gå ut och äta när jag är i Sverige, så jag håller mig ofta till hotellens restauranger som till exempel Grand Hôtel eller Paul’s på Haymarket som har jättegod mat.
Vad gillade du att äta som barn?
– Mamma brukade laga fläskfilé med banan och curry och det var en riktig lyxmiddag för oss. Vi hade ris till för att suga upp den härliga såsen.
Om du bara fick äta en sak resten av ditt liv?
– Sallad eller sushi. Men jag kan inte laga sushi så det beställer jag ute.