Maria Montazamis crab cakes med chipotlesås
8–10 krabbkakor
Tid: 25 minuter + 30 minuter i kyl
Du behöver:
500 g krabbkött (helt färsk eller från burk)
4 salladslökar, endast de gröna delarna (finhackade)
2 msk koriander, hackad (eller andra örter)
2–4 msk ströbröd
1/2 dl majonnäs
salt och peppar
1 1/2 msk fiskkrydda (ex Santa Maria)
1 stort ägg
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl vegetabilisk olja
1 stor påse blandade salladsblad (till servering)
Chipotlesås:
3–4 msk majonnäs
1 dl gräddfil
2–4 msk chipotle i adobosås (finhackade, finns till exempel på extremefood.se)
1–2 vitlöksklyftor (pressade)
2 tsk koriander (finhackad)
1 tsk pressad lime
en nypa salt
Gör så här:
Blanda försiktigt krabbkött, lök, koriander, 2 msk ströbröd, majonnäs i en skål. Smaka av med salt och peppar. Rör i ägget och eventuellt mer ströbröd – bara precis så att smeten håller ihop, för mycket ströbröd gör krabbkakorna torra.
Fördela smeten på 8–10 biffar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Täck med plastfilm och ställ in i kylen att vila i minst 30 minuter eller upp till 24 timmar. Blanda under tiden alla ingredienser till såsen i en skål. Tillsätt chipotlechili efter smak. Ställ i kyl i minst 30 minuter.
Häll upp mjölet på en tallrik och doppa de kylda kakorna försiktigt i mjölet. Hetta upp oljan i en stekpanna på medelstark värme. Stek kakorna till en gyllenbrun och lite knaprig yta, cirka 3–4 minuter på varje sida. Använd stekspade och gaffel för att vända de sköra krabbkakorna. Lägg dem på en bädd av salladsblad och servera direkt tillsammans med den kalla såsen.