Marinerad rökt lax med vallmofrön
6 personer
Tid: 15 minuter
Du behöver:
1 msk lättrostade vallmofrön
2 apelsiner (varav saft från 1)
2 tsk rödvinsvinäger
2 tsk olivolja
1/2 tsk sesamolja
ev flingsalt, nymalen svartpeppar
300 g rökt lax
85 g fint skivade rädisor
3 finskurna salladslökar
rostat rågbröd (till servering)
Gör så här:
Vispa ihop vallmofrön, rivet apelsinskal och -saft, vinäger och oljor. Krydda med salt och peppar. Var sparsam med saltet då rökt lax kan vara ganska salt i sig. Skär tunna laxskivor och lägg dem i en skål tillsammans med merparten av rädisorna och salladslöken. Ringla över dressingen och blanda runt med händerna. Marinera laxen i 5–10 min så att vinägern hinner tillaga laxen något. Rosta brödet under tiden. Sprid ut laxen över en stor tallrik och häll över dressingen som finns kvar i skålen. Strö över resterande rädisor och salladslök. Servera med rostat bröd och låt alla få var sin gaffel att lyfta skivorna från fatet med.
Recept och foto: Europapress