Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Så lyckas du med påskmaten – Markiz Taintons bästa hacks

12 apr, 2022
AvIsabella Ahmadi
AvIsabella Ahmadi
Markiz Tainton ger tips på god påskmat.
Påsken är på intåg! Men hur får man till det perfekta ägget och ett saftigt lamm? Matinspiratören Markiz Tainton guidar till ett lyckat påskbord och tipsar om välkända favoriträtter med en påskig twist.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en påskkrans till dörrenBrand logo
Så gör du en påskkrans till dörren

Pizza, sliders och gårdskyckling, går det att ställa på påskbordet? Absolut! Det menar ELLE-profilen och poddaren Markiz Tainton som tycker att den bästa påskmaten är när det gamla möter det nya. Och varför inte tänka utanför boxen när festmåltiderna ska lagas. Markiz föreslår en klassisk pizza bianca med påskflörtande toppings i form av ägg och prinskorv.

Påskinspirerad pizza

– Vem kan motstå en nygräddad varm pizza med sparris, ägg, och pinjenötter? Den färdiga pizzabotten gör att pizzan blir busenkel att tillaga. Balansen mellan det söta salt och syrliga gifter sig perfekt med den smakrika korven och krämiga ägget. Garnera med dill och strö över rostade pinjenötter för extra smak och krisp, säger Markiz Tainton. Du hittar receptet här!

Pizza med påskinspiration.

Goda recept till påskbordet

Buffé är ett alternativ till påskbordet. Sliders är en sorts minihamburgare som seglat upp på mathimlen de senaste åren och blivit oerhört populärt. Det är uppskattat av både stora och små munnar. Perfekt att bjuda på när släkt och vänner i olika åldrar samlas.

Annons

– Testa sliders med dillmajonnäs och Västerbottensost. Sliders är alldeles lagom som tilltugg på buffén. En rejäl skiva av Västerbottensost toppas med en dillig majonnäs, säger Markiz. Klicka här för att komma till receptet!

Kycklingslider med dillmajo och västerbottenost
Goda minihamburgare med kyckling, västerbottenost och dillmajonnäs - mums! Klicka här för recept.

Ugnsbakad gårdskyckling

Det kan vara minst lika högtidligt med en riktig smakbomb till huvudrätt. Och finns det något skönare än att köra in en plåt i ugnen? Markiz tipsar om sin ugnsbakade gårdskyckling med dill och citron, en rätt som har potential att bli en påskhit.

– Hel ugnsbakad gårdskyckling med dill, citron och turkisk yoghurt är en underbar rätt att servera i påsk. Gör en hel kyckling i ugnen, den sköter sig själv medan du gör annat, till exempel dreglar av dofterna av den drömmiga marinaden av citron och dill, säger Markiz. Klicka här för att komma till receptet!

Ugnsbakad gårdskyckling med dill och citron
Helstekt kyckling är toppen på buffébordet. Klicka här för recept.

Hur lyckas man med lamm?

Lamm har för en del blivit förknippat med påsk. Förutom att lamm är gott så finns hälsofördelar, berättar Markiz. Råvaran innehåller mycket järn men stimulerar även upptaget av järn från andra livsmedel. Det är också rikt på B-vitaminer och mineraler. Win win! För att få till lammet perfekt finns några knep:

Annons

– Tänk på att köttet blir bättre om det är rumstempererat när du börjar steka. Använd alltid stektermometer för att få bästa resultat. Låt alltid köttet vila efter all tillagning så att safterna inte rinner ut när du skär i det. När du vilar köttet stiger innertemperaturen ca 2 grader, säger Markiz.

Innertemperaturen på lamm bör vara 58-62 grader för den som önskar köttet mediumstekt.

Turligt nog passar lamm med en rad kryddor. Vitlök, timjan, svamp. Saffran, kanel, spiskummin. Mynta, citron, yoghurt. Kombinationerna är oändliga! Våga testa dig fram till din favoritsmak!

– Bra kryddor och ett väl tillagat lamm är mört och fantastiskt gott! säger Markiz.

så tillagar du det perfekta ägget

1. Äggen ska sjuda i vatten. Om det stormkokar så studsar ägget runt i kastrullen och skalet spricker. Koka upp vattnet och dra sedan ner värmen så att det bara sjuder när du lägger i dina ägg. Tips! Låter du äggen sjuda så blir vitan härlig och krämig istället för gummiaktig.

2. Lägg i försiktigt! Äggen kan komma kalla direkt från kylen.

3. Kyl äggen direkt de är färdiga. Då avstannar kokningen och ägget blir lättare att skala. Ca 2-3 minuter i kallt vatten.

Tänk så här: Vill du ha löskokt ägg, koka ca 7 minuter. Gillar du något mjuk äggula, låt det koka i ca 9 minuter. Föredrar du hårdkokt? Då är ca 11 minuter bäst.

Vill du veta mer om Markiz? Lär känna henne genom podden Vass tunga! Här under hittar du det senaste avsnittet – perfekt som sällskap medan du lagar mat.

Annons