Marmorerad red velvet-kaka
24 jan, 2020
AvRedaktionen
Lyxa till det på alla hjärtans dag! Bjud på ljuvlig marmorerad red velvet-kaka med underbar cream cheese-topping.
Annons
12 bitar
Red velvet-kaka:
3 ägg
180 g (ca 2 dl) socker
120 g (ca 2 dl) vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1/2 dl filmjölk
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk vegetabilisk olja
1/2 tsk röd pastafärg
Cream cheese-topping:
450 g hallon
1 1/2 dl + 2 tsk socker
1 1/2 msk Maizena
1/2 dl vatten
350 g vita chokladknappar
1 1/4 dl vispgrädde
700 g färskost
1 msk mjöl
3 ägg
1 tsk vaniljextrakt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160° varmluft (175° vanlig ugn) och smörj en stor fyrkantig form med lite smör, klä med bakplåtspapper i botten och runt kanterna.
- Vispa ägg och socker poröst.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
- Blanda filmjölken med vitvinsvinäger, olja och den röda färgen.
- Sikta ner de torra ingredienserna i äggsmeten och vänd försiktigt in dem.
- Vänd till sist ner filmjölks- blandningen och rör försiktigt runt tills allt har blandats.
- Fördela smeten i formen.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10–15 minuter.
- Kakan ska precis få en torr yta, men vara dallrig inuti.
- Sänk värmen till 170°.
- Lägg hallon, 2 msk socker och Maizena och vatten i en kastrull.
- Koka upp tills det tjocknar, cirka 5 minuter.
- Purea blandningen i en matberedare, passera genom sil. Låt svalna.
- Smält ihop chokladen och grädden över vattenbad. Låt svalna.
- Vispa cream cheese med 1 1/2 dl socker tills det är slätt, cirka 3 minuter.
- Vispa ner mjöl och sedan äggen, ett i taget.
- Vispa ner vaniljextrakt och sedan den smälta chokladen.
- Häll hälften av chokladsmeten på kakan, toppa med hälften av bärmixen. Upprepa.
- Dra sedan med en tandpetare för att skapa fina mönster i toppingen.
- Grädda i ugnen cirka 45–60 minuter tills toppingen stelnat.
- Låt svalna i rumstemperatur och ställ i kylen till nästa dag.
Foto: Stockfood/Europapress.
LÄS MER:
Annons