Marockansk kyckling med rotfrukter
23 mar, 2020
AvRedaktionen
Kryddstark, färgstark och oemotståndlig. Bjud på marockansk kyckling med ugnsbakade rotfrukter. Servera med yoghurtdressing.
Annons
4 portioner
Marockansk kyckling:
4 hela kycklinglår
2 msk naturell yoghurt
1 msk harissa
1 msk olivolja
2 tsk honung
2 tsk salt
Ugnsbakade rotfrukter:
1 kg blandade rotfrukter, gärna gulbetor, palsternackor, rödbetor och sötpotatis
2 msk olivolja
1 tsk stött spiskummin
1 tsk stött koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 handfull dadlar
150 g fetaost
75 g valnötter
Yoghurtdressing:
2 dl naturell yoghurt
2 msk olivolja
2 msk citronsaft
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
½ granatäpple
1 handfull färsk mynta
Gör så här:
- Lägg kycklinglåren i ett djupt fat.
- Rör ihop yoghurt, harissa, olja, honung och salt i en skål och fördela sedan över kycklinglåren.
- Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp och marinera i minst 2 timmar eller gärna över natten.
- Värm ugnen till 220°.
- Skala rotfrukterna och skär i grova tärningar.
- Lägg på ett stort ugnsfast fat eller på en bakplåt med höga kanter.
- Droppa olja över och krydda med spiskummin, koriander, paprika och salt.
- Blanda runt och stek i ugnen i 15 minuter.
- Ta ut formen eller plåten från ugnen.
- Fördela kycklinglåren över rotfrukterna och ställ in i ugnen i ytterligare 25 minuter.
- Ta ut fatet från ugnen.
- Kärna ur dadlarna och skär i bitar.
- Strö dadlar, smulad feta och valnötter över rotfrukterna och kycklingen.
- Blanda runt och ställ åter in i ugnen i 10 minuter. Se till att kycklingen är helt färdig och gyllene.
- Rör ihop alla ingredienserna till yoghurtdressingen i en liten skål.
- Dela granatäpplet och banka ut kärnorna, ner i en skål, med hjälp av en träslev.
- Pilla ut de kärnor som sitter hårt.
- Garnera rätten med granatäppelkärnor och mynta och servera med yoghurtdressing till.
Av: Emma Martiny
Foto: Winnie Methmann
LÄS MER:
Marockansk vegogryta med krossat vete
Annons