Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Marockansk vegogryta med krossat vete

21 mar, 2017
AvRedaktionen
Marockansk vegogryta med krossat vete.
Fördelen med vegetariska grytor är inte bara att man kan bjuda vegetarianer på dem – de är dessutom mer snabblagade än köttgrytor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Receptet är hämtat ur kokboken ”Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig” (Bonnier fakta) av Martina Haag & Clara Block Hane.

Marockansk vegogryta med krossat vete

6–8 personer

Du behöver:

ca 400 g kikärter

ca 200 g svarta bönor

1 gul lök

olivolja att steka i

nästan en hel vitlök (används då och då)

1 tsk kanel

1/2 tsk anis

2 paket krossade tomater (à 400 g)

2 1/2 dl rött vin

1 msk honung

1–2 msk harissa (beroende på hur stark grytan ska bli)

2 citroner, rivet skal + saft

2 apelsiner, rivet skal + saft

10 torkade aprikoser

ca 200 g oliver

1–2 zucchinier (beroende på storlek)

salt och svartpeppar från kvarn

färsk mynta

1 knippe persilja, hackad

1 1/2–2 dl turkisk yoghurt

Till servering:

krossat vete – kokas enligt förpackningens anvisningar samt med lite smör

Gör så här:

Låt kikärterna och bönorna rinna av i en sil.

Skala löken och skiva tunt och fräs i olivolja i en tjockbottnad gryta. Skala och skiva tre vitlöksklyftor och tillsätt vitlök, kanel och anis och fräs tillsammans med löken under omrörning.

Annons

Häll i krossade tomater, rött vin och honung.

Tillsätt harissa i omgångar, så att grytan blir lagom stark för er familj – kanske 1 msk nu och mer vartefter grytan kokar. Riv citrusskalen och pressa citronerna och apelsinerna, häll i grytan och låt sjuda i 30–60 minuter under lock. Justera mängden vätska med vatten under tiden.

Om du köpt kikärter och bönor på burk eller tetra: rosta dem i en torr stekpanna i omgångar, mot slutet tillsammans med en skvätt olivolja och ytterligare några skalade och tunt skivade vitlöksklyftor. Egenblöt-lagda steks direkt med olivolja och vitlöksklyftor. Häll bönor och kikärter i grytan.

Nu kan det vara dags att koka det krossade vetet. Strimla aprikoserna och lägg dem i grytan. Tillsätt oliver och smaka av så att det är bra balans mellan sälta, styrka, syra och sötma och justera eventuellt med olivspad, harissa, pressad citron eller honung. Skiva zucchinin och stek den i en panna med olivolja, ännu fler skivor av vitlök, salt och peppar.

Servera grytan med krossat vete, stekt zucchini, persilja och turkisk yoghurt.

Marockansk vegogryta med krossat vete.
Marockansk vegogryta med krossat vete.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons