Mascarponepannacotta med laktritsmarinerade bär
Leila Lindholms söta juldessert – Mascarponepannacotta med laktritsmarinerade bär. Perfekt till jul- eller nyårsbordet eftersom allt går att förbereda dagen innan!
Recept: Leila Lindholm
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Fler av Leilas recept hittar du här.
6 personer
Tid: 15 minuter + tid i kyl över natten
2 1/2 dl vispgrädde
5 dl mjölk
1 färsk vaniljstång
3 msk strösocker
5 gelatinblad
250 g mascarponeost (1 burk)
1 lakritsstång (eller koncentrerat lakritsextrakt efter smak)
5 dl strösocker
2 1/2 dl vatten
1 liter blandade bär (ex jordgubbar, hallon, vinbär, krusbär, björnbär)
Sjud grädde, mjölk och strösocker med frön från en urskrapad vaniljstång i cirka 20 minuter (koka med stången). Tag av kastrullen från värmen och ta upp stången. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i cirka 3 minuter. Krama ur vätskan ur gelatinet och smält ner bladen i den varma gräddmjölken. Vispa ner mascarponeosten.
Fyll upp pannacottasmeten i glas och kyl dem tills pannacottan stelnat helt, minst 5–6 timmar. Gärna över natten.
Blanda lakrits, socker och vatten tills sockret löst sig. Häll över bären och låt marinera. Servera pannacottan tillsammans med de marinerade bären.