Mascarponeparfait med espressokaramell
18 dec, 2019
AvRedaktionen
En välbekant efterrätt – med en twist. I denna mascarponeparfait med espressokaramell möts dessertvin och kaffe.
Annons
8 personer
Du behöver:
2 äggulor
1 ½ dl strösocker
250 g mascarpone
2 msk vitt dessertvin, gärna port eller muscat
4 dl vispgrädde
Espressokaramell:
2 dl vispgrädde
2 dl farinsocker
1 knivsudd fint espresso-pulverkaffe
20 g smör
Till servering:
Amaretti (italienska mandelkakor) eller mandelbiskvier
Gör så här:
- Vispa upp äggulor och socker till ett ljust och fluffigt skum med elvisp.
- Rör försiktigt ner mascarpone och dessertvin.
- Vispa upp grädden i en annan bunke och vänd sedan försiktigt ner mascarponeblandningen där i.
- Fördela blandningen i en frystålig behållare med lock.
- Täck med lock och låt stå i frysen över natt.
- Värm upp grädde, farin och kaffepulver i en liten kastrull.
- Värm på medelvärme 5–10 minuter och rör tills det tjocknar något.
- Ta från värmen och rör ner smöret.
- Ta ut parfaiten från frysen 20 minuter före servering.
- Strö några krossade mandelbiskvier över och servera med espressokaramell.
Av: Katri Schröder
Foto: Kirsi-Marja Savola
LÄS MER:
Annons