Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

MÄSTERKOCKEN CHRISTIN KASHOUs 3 FAVORITrecept

09 apr, 2021
AvKristina Renkse
Sveriges mästerkock 2021 Christin Kashou
Christin Kashou vann Sveriges mästerkock 2021 och släppte nyligen en kokbok. Självklart var vi på ELLE nyfikna på vilka av recepten hon håller högst! Här delar Christin 3 utvalda guldkorn från boken – Mina asiatiska favoritrecept.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
10 heta mat- och dryckestrender 2021Brand logo
10 heta mat- och dryckestrender 2021
10 heta mat- och dryckestrender 2021

Det blev 24-åriga Christin Kashou från Solna som tog hem segern i årets final av Sveriges mästerkock. Finalen mot Ayla Canpunar var otroligt spännande och Christin vann efter en jämn kamp med en festmeny som till stor del representerade hennes kärlek till det ostasiatiska köket.

Dagen efter vinsten släpptes hennes kokbok Mina asiatiska favoriter och vi på ELLE har fått turen att bjuda på hennes 3 absoluta favoriter från boken!

1. Christin Kashous recept på FUSION SANDWICH

Läckra smaker med långbakad fläsksida, picklade grönsaker och chipotlemajo!

Fusion sandwich med fläsksida, chipotle och koriander

4 portioner

DU BEHÖVER:

Fläsk:

700 g färsk fläsksida med svål
4 cm ingefära, skivad
2 klyftor vitlök, krossade
2 dl soja
1 ½ dl risvinäger
3 msk socker
1 dl hoisinsås

Annons

1 msk five spice eller 2 stjärnanis
1 liter kokande vatten

Grönsaker:

2 morötter
½ gurka
1 röd chilifrukt
1 dl socker
1 dl ättiksprit
4 dl vatten

Chipotlemajo:

2 dl majonnäs
4 tsk chipotle paste
1 msk soja
2 msk vatten

Till servering:

2 strimlade salladslökar
4 salladsblad
1 dl korianderblad
2 baguetter

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda alla ingredienser till fläsket i en djup ugnsform och rör om. Lägg fläsksidan i mitten av formen med skinnsidan upp. Ställ in formen i ugnen i 3 timmar och ös fläsket med vätskan i formen en gång i timmen.
  2. Skär morötterna i tunna stavar. Skär gurkan och chilin i tunna skivor. Vispa socker, ättiksprit och vatten i en bunke och lägg i grönsakerna. Låt dem pickla i kylen i minst 1 timme.
  3. Rör ihop alla ingredienser till chipotlemajon i en skål.
  4. Ta ut ugnsformen och lyft upp fläsksidan ur vätskan. Sila ner vätskan i en kastrull och koka ihop till ungefär hälften. Skär fläsksidan i cirka 1 cm tjocka skivor och pensla med den reducerade vätskan. Stek fläskskivorna 1–2 minuter på vardera sidan precis före servering.
  5. Skär baguetterna i två delar och snitta dem på längden. Bred ut chipotlemajo i bröden och fyll dem med salladsblad, fläsk och grönsaker. Toppa med koriander och salladslök.

2. Christin Kashous recept på LAXSASHIMI MED PONZUSÅS

En perfekt förrätt som garanterat imponerar!

Laxsashimi med ponzusås

4 portioner

DU BEHÖVER:

Lax:

350g salmalax eller fröyalax

Ponzusås:

1 dl japansk soja
2 lime, pressade
1 msk mirin
1 msk sesamolja

Till servering:

1 salladslök
1 msk rostade sesamfrön
½ dl rödbetsgroddar eller 1 msk finhackad koriander

Annons

GÖR Så HäR:

  1. Blanda alla ingredienser till ponzusåsen i en skål.
  2. Skiva laxen tunt och lite på diagonalen för att få ut fina skivor. Lägg laxskivorna omlott på en tallrik med lite kant så att såsen inte rinner av.
  3. Häll försiktigt ponzudressing över laxen och toppa med tunt skivad salladslök, rostade sesamfrön och groddar.

3. Christin Kashous recept på TONKOTSUBULJONG

Det här är buljongen som Christin använde i sin ramen som charmade juryn totalt och skickade henne direkt till kvalveckan i Gävle. Den tar 12 (!) timmar att göra men blir helt otroligt god.

Tonkotsubuljong

4 portioner

DU BEHÖVER:

2 ½ kg fläsklägg, karré eller kotlettrad
1 gul lök
2 schalottenlökar
4 salladslökar
5 cm ingefära
3 vitlöksklyftor

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg fläsket i en stor kastrull och fyll på med vatten så att vattenytan är 10 cm ovanför fläsket. Koka upp på medelhög värme i 10 minuter. Avlägsna skummet som bildas på vattenytan med en finmaskig sil eller sked då och då under hela koktiden.
  2. Häll av kokvattnet och skölj köttet med kallt vatten. Diska kastrullen och lägg sedan tillbaka fläsket. Fyll kastrullen med kallt vatten på samma sätt som tidigare.
  3. Skär gul lök och schalottenlök i fyra delar med skalet på. Dela salladslöken i två delar och skala och dela ingefäran i grova bitar. Krossa vitlöken med skalet på. Tillsätt allt i kastrullen.
  4. Koka under lock i 12 timmar på medelhög värme. Det är viktigt att buljongen kokar och inte bara sjuder. Rör om och fyll på vatten i kastrullen minst en gång i timmen så att fläsket hela tiden ligger under ytan.
  5. Efter knappt 12 timmar behöver du inte fylla på mer vatten. Reducera istället buljongen med omkring en fjärdedel.
  6. Plocka upp alla stora ben och fläskbitar och sila ner buljongen i en ny kastrull. Buljongen går att förvara 2–3 dagar i kylen, alternativt frysa in. När buljongen ska användas kan den saltas och smaksättas med tare.

RAMENTILLBEHÖR:

Underbara toppings som svamp, brynt majs och marinerat ägg!

Ramen tillbehör

4 portioner

DU BEHÖVER:

Böngroddar:

180 g böngroddar
Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Doppa böngroddarna i vattnet i 30 sekunder.

Annons

Pak choi:

1–2 pak choi
2 tsk japansk soja
2 tsk sesamolja
Skär av roten på pak choien. Stek tillsammans med soja och sesamolja tills pak choien blivit mjuk.

Nori:

2 ark nori
Skär noriarken i rektanglar pa 3 x 10 cm

Stekt svamp:

150g shiitakesvamp, enoki eller shimeji
2 tsk sesamolja
Skär svampen i grova skivor eller behåll den hel. Stek i sesamolja på medelhög värme i 2–3 minuter.

Majs:

300 g majskorn eller 2 majskolvar
2 msk smör
Stek majskornen i smör i 5–7 minuter, eller tills majsen är gyllenbrun. Eller stek majskolven runtom i smöret och skär sedan av kornen.

Salladslök:

2 salladslökar
Skär salladslöken i tunna skivor.

Sesamfrön:

4 tsk sesamfrön
Toppa din ramenskål med sesamfrön.

Det perfekta ägget:

Ett klassiskt ramentillbehör är ett perfekt kokt och marinerat ägg.

4 personer

DU BEHÖVER:

4 ägg
1 dl vatten
1 dl japansk soja
1 ½ dl mirin eller risvinäger

GöR Så HäR:

  1. Stick hål i den trubbiga änden av äggen med en nål.
  2. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg försiktigt ner äggen och koka dem i 7 minuter. Förbered under tiden ett vattenbad med is. Lägg äggen i vattenbadet när de är klara.
  3. Blanda resten av ingredienserna till en marinad. Skala äggen, lägg dem i marinaden och täck med lock. Marinera i minst 60 minuter i kylen.

Recept: Christin Kashou Foto: Frida Wismar

Annons