Mat med hållbarhet i fokus på Nobelfesten 2015
Årets meny är framtagen av stjärnkrögaren Sayan Isaksson som driver restaurangerna Shibumi, Råkultur och Esperanto i Stockholm. Menyn består av svenska råvaror och rätterna är utvecklade med hållbarhet i fokus.
– Vi ska försöka återanvända så mycket som möjligt och närma oss ett kretslopp. Om vi till exempel skalar lök, så återanvänder vi skalet istället för att slänga det. Jag vill få in Nobel i en samtida kontext. Ledorden är elegans, det ska vara med respekt för såväl djur och natur som den gastronomiska Nobelhistoriken samtidigt som menyn ska vara nutida – och kunna tillagas till 1350 personer, säger Sayan Isaksson.
Till sin hjälp har Sayan ett fyrtiotal kockar, vilket lär behövas då allting måste klaffa. Många av gästerna har dessutom beställt olika sorters specialkost. Konditorn Daniel Roos står, liksom förra året, för desserten.
Maten serveras sedan Nobelprisets 90-årsjubiluem 1991 på servisen Nobel från Rörstrand. Färgerna på tallrikarna symboliserar de fyra årstiderna, kontinenterna samt de främsta Nobelprisen:
Vitt: Sommar, solens rike Afrika, kemi.
Grönt: Vår, det unga Amerika, fysik.
Blått: Vinter, det gamla visdomens Europa, litteratur.
Gult: Höst, Asien, medicin.
De munblåsta glasen tillverkas av Orrefors vid glasbruket i Kosta.
Fakta: Nobelfesten
- 2015 väntas 1350 gäster.
- Gästerna sitter vid ungefär 60 bord. Att duka borden är ett heldagsarbete för 35 personer.
- Under kvällen arbetar 260 servis, varav 45 vinkypare och 45 som serverar vatten.
- Cirka 400 flaskor champagne serveras till förrätten och 450 flaskor vin serveras till huvudrätten.
- Cirka 650 liter mineralvatten serveras under middagen och 300 liter kaffe serveras därefter.