Håll dig frisk i höst – 5 livsmedel som hjälper immunförsvaret
Vi kan inte kontrollera alla virus som far omkring oss, men vi kan däremot göra vårt bästa för att stärka immunförsvaret och på så vis undvika förkylningar. Det är viktigt att ha en balanserad och varierad kost för att få i sig alla nödvändiga näringsämnen. Det finns inget enskilt livsmedel som helt och hållet kan förhindra sjukdom, men en hälsosam kost kan definitivt stärka immunsystemet och förbättra din allmänna hälsa!
Här är livsmedlen du ska äta för att ge immunförsvaret en knuff i rätt riktning! Samt ett par goda recept med dessa "super foods"!
1. Vitlök
Vitlök sägs hålla oss friska och det stämmer faktiskt. Men det har ingenting med den starka doften att göra, utan det aktiva ämnet allicin som finns i vitlök.
Allicin skyddar växten mot angrepp av skadedjur och när vi får i oss det kan vi ta del av vitlökens antiseptiska och antimykotiska egenskaper.
– Vitlök bidrar till en hälsosam bakterieflora, vilket rensar kroppen från toxiner, bakterier och virus, säger Anita Mirchandani, talesman för New York state dietetic association till Daily burn.
Hon rekommenderar färsk vitlök istället för kosttillskott.
Recept på stekta räkor med vitlöksolja>>
2. Sötpotatis
Sötpotatis är inget som vanligtvis förknippas med bättre immunförsvar, men faktum är att sötpotatis är en utmärkt källa till A-vitamin.
A-vitamin håller synen, huden och slemhinnorna friska och ur en förkylningssynpunkt är just huden och slemhinnor viktiga för att stå emot envisa förkylningsbakterier.
Recept på sötpotatisnachos>>
3. Gurkmeja
Det är inte för intet som gurkmeja hyllas som superfood och den gula roten (färsk eller i pulverform) är rik på antioxidanter och betraktas som naturligt antiinflammatoriskt.
– Gurkmeja hjälper kroppen att göra sig av med toxiner och det är bevisat att de som konsumerar gurkmeja blir mindre mottagliga för förkylningar och hosta, säger Mirchandani.
Recept på ingefärsshot med gurkmeja>>
4. Mörka bladgrönsaker
C-vitamin associeras vanligtvis med citrusfrukter, men mörka bladgrönsaker – så som spenat, grönkål, ruccola och mangold– är också bra källor till C-vitamin.
Ju mörkare färg desto bättre och ett tips är att tillaga bladen. När grönsakerna tillagas krymper de i storlek och det är lättare att få i sig större mängd än om bladen är råa.
Recept på spenatpasta med persiljepesto>>
5. Bönor och nötter
Zink är en antioxidant som även fungerar antiinflammatoriskt. Ämnet förhindrar tillväxten av mikroorganismer, så som bakterier och virus, vilket leder till färre infektioner.
Och även när skadan redan är skedd – och du insjuknat – visar studier att zink kan förkorta sjukdomen och förhindrar förkylningsbakterierna från att föröka sig.
Utöver i bönor och nötter hittas zink också bland annat i ostron, spenat, nötkött, fläsk och ägg.
Recept på chili sin carne>>
Källa: Daily burn, Legion Foto: IBL
Artikeln publicerades först på MåBra.