Matiga morotsfrallor
06 sep, 2022
AvGitte Heidi Rasmussen
Varför inte starta dagen med morotsfrallor? Baka, lägg i frysen och plocka fram när det vankas picknick eller lyxfrukost.
Annons
Morotsfrallor
Fina, matiga frukost- eller picknickbröd.
8 stycken
Annons
Du behöver:
25 g jäst
3 dl vatten
25 g socker
200 g (ca 3 ¼ dl) dinkelmjöl
300 g (ca 5 dl) vetemjöl
1 tsk salt
40 g rumsvarmt smör
100 g morötter
50 g solrosfrön
1 ägg
Gör så här:
- Rör ut jästen i ljummet vatten i en skål och tillsätt socker. Blanda ner de två mjölsorterna och salt, och klicka ner smöret. Knåda degen tills den är smidig och blank, lägg i en skål och låt jäsa övertäckt i en timme i rumstemperatur.
- Riv morötterna grovt. Stjälp ut degen på bordet. Gör en fördjupning i degen i mitten, och fyll med riven morot, solrosfrön och ägg. Vik degen över fyllningen och knåda degen så allt blandas väl.
- Dela degen i åtta lika stora bitar och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under en ren, fuktig kökshandduk till dubbel storlek i cirka en timme.
- Sätt ugnen på 225°, och grädda bullarna i cirka 15 minuter tills de är gyllene. Njut dem nygräddade och varma.
Foto: Betina Hastoft
Annons