Matjessillbricka med ljummet ägghack
6 personer
Tid: 15 minuter
Du behöver:
6 matjesfiléer i lag
1 liten rödlök (finhackad)
1 litet äpple (finhackat, gärna av syrlig karaktär som Granny Smith)
1 burk kapris
1 msk smör
2 tsk honung
1 citron (i klyftor)
salt och peppar
6 rågbröd i skivor
ca 1 msk olja (att pensla med)
3 ägg (kokta och hackade)
1 dl gräddfil
dillvippor (till servering)
Gör så här:
Fräs rödlök, äpple och kapris försiktigt i smör. Tillsätt honungen och pressa i 1 citronklyfta. Smaka av med salt och peppar. Rosta de penslade rågbrödsskivorna i ugnen på 150° eller i stekpannan. Lägg upp de avtorkade matjesfiléerna på ett fat (om man ska servera det som stående plock kan man med fördel skiva dem i små skivor). Blanda den ljumna äggblandningen och fördela rejält över filéerna. Avsluta med att ringla gräddfil och lägg citronklyftorna och dillvippor runtomkring.
Av: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull