Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Matnyttigt i Paris – marknader, matlagningskurser och mat-turer!

24 mar, 2015
AvOlle Arnell
Dags att upptäcka matfantasternas Paris! Häng med vår reporter Carin Olsson som har stenkoll på den franska huvudstadens mat-pärlor. Guidade mat-turer, härliga marknader och underbara matlagningskurser står på schemat.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Carin Olsson - Matmarknad 16

Text och foto: Carin Olsson

GUIDADE MAT-TURER

Carin Olsson - Guidad tur 11
På La Cuisine Paris turer får du ofta smaka på olika godsaker i butiken då guiden nästan alltid känner dem som jobbar bakom disken.

La Cuisine Paris

Det kan vara lätt att råka ut för turistfällor bland bagerier och delis i Paris. För att hitta guldkornen i Frankrikes huvudstad skulle jag rekommendera att boka in en guidad tur tillsammans med La Cuisine Paris. Välj mellan den guidade mat-turen ”Sugar Walk of the Marais”, som går genom det populära området Le Marais, för att hitta det de allra bästa bakelserna, tårtorna och kakorna i staden eller turen ”Bellies on foot”, i området Les Halles, för att hitta det bästa bland ost, charkuterier och vin. Här finns också ”French Market Tour and Cooking Class, där du besöker en fransk marknad tillsammans med en kock som guide. På plats handlar ni ingredienser för att sedan bege er tillbaka till La Cuisine Paris lokaler där ni gemensamt lagar middag med råvarorna.

Annons

Pris: från 95 €.

www.lacuisineparis.com

Carin Olsson - Guidad tur 5

Flavors of Paris

Saint Germain är ett av mina, och många andras, favoritområden i Paris. Med turen ”The Original Tour”, som organiseras av Flavors of Paris, får du strosa igenom sjätte arrondissementet medan du stannar till då och då för att smaka på olika butikers specialiteter. Ost, charkuterier och himmelsk choklad står på agendan.

Pris: 80 €.

www. flavorsofparis.com

Carin Olsson - Guidad tur 7

Localers

I sjunde arrondissementet ligger Eiffeltornet, Hôtel des Invalides och Rue de Grenelle för att nämna några få guldklimpar. Vad kan bli bättre än att strosa omkring här tillsammans med en fransk kock som avslöjar alla sina favoriter och hemliga butiker? ”Eiffel Tower Food Tour” är en tre timmars dröm för vilket matälskare som helst!

Pris: 1700 kronor (189 €) per person, betydligt billigare om fler bokar.

www.localers.com

Carin Olsson - Guidad tur 18

Carin Olsson - Guidad tur 4

Paris by Mouth

Paris by Mouth har koll på allt ätbart som händer i Paris och nu erbjuder de även guidade mat-turer! Titta in på deras hemsida för att få reda på kommande turer och teman. De erbjuder allt från en dessert-tur där du får strosa mellan olika chokladbutiker till mat-turer i området Saint-Germain.

Pris: från 830 kr (95 €) per person beroende på tur.

www.parisbymouth.com

MATMARKNADER

Carin Olsson - Matmarknad 9


Rue Cler är en av Carins favoritgator i Paris där du kan hitta allt från pioner och jordgubbar till baguetter och ost. Ett favorit-hak som du inte bör missa är L’Eclair.

Annons

Marché Maubert

Marknaden ”Marché Maubert” som du kan hitta på Place Maubert i femte arrondissementet är den perfekta marknaden att börja med om du inte är riktigt van vid att handla på franska marknader än. Den är inte för stor men har samtidigt allt som du kan tänkas behöva. Att marknaden sedan bara ligger en kort promenad från antingen Saint Germain des Prés eller Panthéon är ett plus i sig.

Place Maubert, 75005 Paris

Öppen: tisdag och torsdag 07:00 – 14:30, lördag 07:00 – 15:00.

Carin Olsson - Matmarknad 3

Marché biologique du Boulevard Raspail

Marknaden längs med gatan Boulevard Raspail blir på söndagar helt ekologisk, vilket lockar både besökare och Parisbor. Marknadens perfekta läge, mitt i Saint Germain med gångavstånd till både varuhuset Le Bon Marché och det berömda Café de Flore gör att jag gärna kommer hit så ofta jag kan. Om du har tur kan även food trucken Cantine Californa ha parkerat intill marknaden, som serverar amerikanska hamburgare och tacos. Chansen är störst att du ser den på en söndag.

Annons

Boulevard Raspail (mellan Rue Cherche Midi och Rue de Rennes), 75005 Paris

Öppen: söndag 09:00 – 14:00.

Carin Olsson - Matmarknad 12

Rue Montorgueil

En favoritgata för många Parisbor är gatan Rue Montorgueil. Här är det nästan alltid fullt med folk. På morgonen flockas stadsborna runt gatans många stånd för att få tag på de allra finaste råvarorna, runt lunchtid fylls gatan med hippa och trendiga Parisare som äter lunch. På kvällarna intas gatan av lokalborna som hänger på någon av alla barer för att dricka ett glas vin med grannen eller vännerna på väg hem från jobbet. Öppettiderna är mer generösa och om det regnar känns den här marknaden som ett utmärkt val. Glöm inte bort att besöka det söta lilla patisseriet Stohrer, berömda för sina utmärkta bakverk.

Rue Montorgueil, 75002 Paris

Öppen: tisdag – fredag, öppen under lördag och söndag morgon.

Carin Olsson - Matmarknad 5

Le Marché des Enfants Rouges

Le Marché des Enfants Rouges är den allra äldsta matmarknaden i Paris, från 1600-talet. Marknaden ligger i den norra delen av trendiga Le Marais, i tredje arrondissementet, och är rätt enkelt att missa om du inte vet att den finns där. Leta efter öppningen mellan två hus som pryds av en järngrind och en diskret välvd skylt som avslöjar att du har kommit rätt. Här kan du även slå dig ner vid ett bord med färgglad vaxduk och äta en vällagad enkel och fantastiskt god lunch.

Annons

39 Rue de Bretagne, 75003 Paris

Öppen: tisdag, onsdag och torsdag 08:30 – 13:00 och 16:00 – 19:30. Fredag och lördag 08:30 – 13:00 och 16:00 – 20:00. Söndag 08:30 – 14:00.

Carin Olsson - Matmarknad 1

Rue Cler

Att inhandla kvällens måltid hos slaktaren, grönsakshandlaren och den lilla ostbutiken på en gata i Paris samtidigt som du har Eiffeltornet bakom dig är som en scen tagen ur en film. Det här är marknaden man stannar till vid för att tillsammans med vännerna fylla en picknick-korg för att sedan sakta dra sig mot Eiffeltornet där man i skuggan av järnladyn breder ut en filt och spenderar dagen. Efter att jag strosat klart och handlat allt på min inköpslista slår jag mig gärna ner på L’Éclairs uteservering för ett glas vitt vin och lite snacks.

Rue Cler, 75007 Paris

Öppen: tisdag – fredag, öppen under lördag och söndag morgon.

MATLAGNINGSKURSER

Carin Olsson - Matlagningskurs 1

La Cuisine Paris

La Cuisine Paris ligger längs med floden Seine, mellan Hôtel de Ville och St Paul i Le Marais, med en magisk utsikt över Notre Dame. Matlagningsskolan, som även erbjuder guidade mat-turer, ägs av amerikanskan Jane och hennes franska make. De har lyckats fantastiskt bra med att erbjuda matlagningskurser på ett enkelt och tillgängligt sätt. Alla är välkomna, vare sig du är nybörjare eller erfaren i köket hjälper deras kockar och lärare till så att kurserna passar just din nivå perfekt. Lär dig baka allt ifrån en äkta fransk baguette och mumsiga croissanter till populära macarons och delikata éclairs, eller laga en trerätters måltid tillsammans med en kock.

Annons

Pris: från 570 kronor per person, beroende på typ av kurs.

www.lacuisineparis.com

Carin Olsson - Matlagningskurs 7

Localers

Varför inte passa på att boka en matlagningskurs där du lär dig baka dina egna macarons innan du lämnar den franska huvudstaden? Localers erbjuder en kurs som tar plats hemma hos den franska kocken Muriel. I hennes kök får du lära dig allt om hur macarons ska bakas och vad som är viktigt att tänka på. När kursen är slut får du självklart en liten låda med de nybakta godsakerna med dig hem.

Pris: 870 kronor per person, beroende på typ av kurs.

www.localers.com

Carin Olsson - Matlagningskurs 14

L’Atelier des Sens

L’Atelier des Sens, som har lokaler i tredje, nionde och elfte distriktet, erbjuder en mängd olika matlagningskurser. Kurserna finns både på franska och engelska. Här kan du antingen lära dig laga en typisk fransk måltid tillsammans med en kock, gå en vinprovningskurs eller lära dig konsten att baka franska bakverk. De har kurser i att baka macarons, ett urval av klassiska franska bakverk eller de essentiella tillbehören i en äkta fransk frukost.

Annons

Pris: från 630 kronor per person, beroende på typ av kurs.  

www.atelier-des-sens.com

Carin Olsson - Matlagningskurs 5

Cook’n With Class

Cook’n With Class har förmodligen ett av de allra största utbuden när det gäller matlagningskurser i Paris. Här kan du göra allt från att lära dig laga en klassisk fransk middag till att gå en kurs för att lära dig att göra avancerade bakverk, som snarare skulle kunna liknas vid små konstverk, och molekylär gastronomi. Och om du har barn med dig på resan finns det även kurser för dem! Tillsammans kan ni baka franska kakor, chokladbakelser och annat mumsigt.

Pris: från 660 kronor (75 €) per person, beroende på typ av kurs.

www.cooknwithclass.com

Annons