Maxa maten med superpulver som maca, acai och kakao
Det är inte så konstigt att vi gärna sneglar bort mot ekohyllan i mataffären, som i dag svämmar över av superpulver i regnbågens alla färger. Det är ett så enkelt sätt att ge din måltid den där lilla extra näringsskjutsen genom att bara tillsätta någon tesked. Snacka om genväg! Men är det verkligen så bra som det låter? Ja, många av fabrikaten säljer pulver som bara är torkade och malda superbär, frukter, alger eller frön och helt utan tillsatser. Kroppen har också lätt att ta upp näringen från det finfördelade pulvret.
Men allt är inte pulver som dammar. I ett amerikanskt labbtest fann man att vissa testade pulver innehöll tungmetaller. Vill du vara på den säkra sidan ska du köpa pulver från välkända producenter och satsa på ekologiska produkter.
1. Maca
Pulvret av den maltsmakande peruanska roten maca är rikt på kalcium och kan bidra till ett starkt skelett. Men det kan också, mer oväntat, hjälpa kvinnor som äter antidepressiva läkemedel att få tillbaka sin sexlust, enligt en amerikansk studie. Men överdosera inte, för då kan levern ta stryk och blodtrycket höjas.
Testa att… röra ner det i nötmjölk eller jordnötssmör.
Recept: Smoothie med macapulver och hallon
2. Bipollen
Det är inte bara honung du kan få från bina, de kan också erbjuda dig bipollen. Blommig smak och fullt med protein, energigivande B-vitamin och leucin som sätter fart på din ämnesomsättning. Baksidan? Ja, om du är pollenallergiker är inte det här ett pulver för dig.
Testa att… pudra på gröt eller yoghurt med müsli.
3. Acai
En tesked av det här syrliga pudret har samma hämmande effekt på inflammationer som många andra superbär. Ett plus är att det innehåller syror som hjälper till att reparera muskler efter träning samt humörhöjande och hjärnboostande fettsyror. Kolla på påsen så att pulvret inte är sötat innan du slår till.
Testa att… blanda ner i din yoghurt eller salladsdressing.
4. Kakao
Du vet säkert redan att kakaobönans flavonoler är bra för hjärtat, men visste du att kakao också är en bra fiberkälla? En matsked bidrar med mer fibrer än en portion råris! Dessutom får du i dig massor av magnesium som bland annat kan motverka muskelkramp. Satsa på rå kakao för högst näringsvärde.
Testa att… vispa ner i din chiligryta eller chiapudding.
5. Baobab
Det malda fruktköttet från baobabfrukten har ett av de högsta antioxidantvärdena av all mat. Det är också rikt på lösliga fibrer (en matsked innehåller mer än ett helt päron) och är därför bra mot förstoppning. Att det smakar citrus skadar inte heller. Baobab innehåller pektin, vilket gör att det kan användas som naturligt förtjockningsmedel.
Testa att… röra ner i te eller i vatten och göra din egen sportdryck.
6. Spirulina
Pulvriserad sötvattenalg som bokstavligen svämmar över av hälsofördelar. Eller vad sägs om tio gånger så mycket järn som i spenat, fyra gram protein per matsked och skyhöga halter av immunförsvars-boostande A-vitamin? Ja, det smakar fisk. Men bara lite och det brukar inte märkas när det blandas med andra smaker.
Testa att… mixa ner i peston, strö över salladen eller blanda ner i smoothien.
7. Näringsjäst
Pulvret med det osexigaste namnet är näringsjäst, en torkad inaktiv jäst. Men nu är det inte en namntävling, och näringsjäst är en kanonkälla till både protein och B-vitamin vilket har gjort det till veganernas pulver of choice. Det har en lite ostig umamismak som vissa älskar, andra inte.
Testa att … använda det i stället för ost i recept som ska innehålla ost.
DIY-pulver (superpulver du kan fixa hemma)
Damma av kaffekvarnen och fixa egna superpulver hemma! Pulver du köper i affären är dyra, och på det här sättet kan du spara in lite pengar genom att mala själv. Dessutom kan du göra pulver som du inte kan köpa i handeln. Ska du mala frukt med skalen på – kom ihåg att köpa ekologiskt.
1. Apelsin
Skiva frukten tunt som papper och torka skivorna i ugnen på 75 grader i några timmar tills skivorna är torra. När de har svalnat kan du mala dem till ett pulver som du kan använda för att ge smoothies och mat en dos C-vitamin och en frisk smak.
2. Chiafrön
Du kan få i dig alla nyttigheterna från chiafrön, som omega-3, fibrer, kalcium och järn, utan att ens behöva tugga! Ett varv genom kaffekvarnen och du har ett pulver du kan blanda i när du bakar eller i müsli.
3. Quinoa
Glutenfritt och en perfekt proteinkälla för veganer. Ett bra substitut också för proteinpulver och om du är känslig mot till exempel laktos. Mal till ett fint pulver och blanda ner i proteindrinkar att dricka efter träningen.
Foto: IBL