Maxad minibuffé för alla sommarens fester
Till studenten, dopet eller födelsedagen – en nätt liten buffé, som ändå är stor i smakerna. Låt festen börja!
1. Frisk cocktail och frasiga puffar
Cocktail med mynta och inlagda citroner
En ovanlig och pigg drink! Citronerna ska göras en vecka i förväg. Det blir lite mer än vad som används till drinken, så använd det övriga till grytor eller sallader.
6 glas
Cocktail med mynta:
1 liter Sprite
2 dl vit rom
2 kvistar mynta
6 inlagda citroner
Inlagda citroner:
2 obesprutade citroner
200 g grovt salt
Gör så här:
- Skär citronerna i klyftor.
- Varva dem i glasburk med salt.
- Lägg på lock och låt stå mörkt i 1 vecka.
Till drinken:
- Ta upp 6 inlagda citronklyftor och lägg i var sitt glas.
- Muddla dem, fyll upp med rom och Sprite.
- Toppa sedan drinken med istärningar och mynta.
Frasiga puffar:
Som klassiska pretzels, fast i rund munsbit!
ca 20 st
2 dl ljummet vatten
½ msk rörsocker
1 tsk salt
½ paket torrjäst
6 ¼ dl vetemjöl
30 g smör
Kokning:
2 ½ liter vatten
6 msk bikarbonat
Pensling:
1 äggula
1 msk vatten
Grovt salt
Gör så här:
- Blanda vatten, rörsocker, salt och jäst.
- Häll blandningen i matberedare, tillsätt vetemjöl och smör och knåda i 5 minuter.
- Jäsa under bakduk 1 timme.
- Sätt ugnen på 230°.
- Rulla ut degen till en lång korv, cirka 4 cm i diameter. Skär små bitar och rulla till bollar.
- Koka upp vatten och bikarbonat och koka bollarna en i taget i 30 sekunder.
- Vispa äggulan med vattnet och pensla bollarna.
- Strö över salt och grädda i ugnen i 10–13 min.
3. Gröna blinier med rom
Klassiskt festrätt, uppdaterad med grönt!
6 portioner
Gröna blinier:
25 g spenat
2 msk smör
1 dl mjölk
Knappt 1 dl vetemjöl
¼ tsk salt
¼ tsk bakpulver
1 ägg
Topping:
1 lime
2 dl crème fraiche
1 liten rödlök
200 g rom
Salt och nymalen svartpeppar
1 kruka dill
Ätbara blommor
Gör så här:
- Skölj spenat, fräs i smör.
- Mixa spenaten med mjölken.
- Vispa mjöl, salt, bakpulver och ägg. Tillsätt mjölk- och spenatblandningen.
- Smält resterande smör och grädda 24 blinier. Låt svalna.
- Rör ner finrivet limeskal i crème fraichen.
- Lägg en klick på blinierna, toppa med resterande topping.
4. Ramslökspesto
Pigg och full av vårsmak! Hittar du inte ramslök går det bra att ersätta den med 1 salladslök och ½ vitlöksklyfta.
6 portioner
Ramslökspesto:
2 dl olivolja
2 msk pumpakärnor
50 g parmesan
20 st ramslöksblad
Ev salt
Gör så här:
- Mixa alla ingredienser i matberedare. Smaka av och se om det behövs salt.
5. Krämig potatissallad med vårgrönt
Supergod och smakrik med knapriga rädisor.
6 portioner
Krämig potatissallad:
1 kg färskpotatis
5 dl crème fraiche
1 tsk riven pepparrot
1 tsk grov senap
2 tsk flytande honung
Salt och nymalen svartpeppar
1 knippe rädisor
150 g smörgåsgurka
1 fänkålshuvud
Gör så här:
- Skrubba potatisen, koka den mjuk och låt svalna.
- Blanda en dressing av crème fraiche, pepparrot, senap och honung. Smaka av med salt och peppar.
- Skölj och hacka rädisor, spara några till garnering.
- Hacka smörgårsgurkan och blanda den i dressingen.
- Skär potatisen i mindre bitar och vänd försiktigt ner i dressingen.
- Skär fänkålen tunt, gärna på mandolin och strö över.
6. Lax- och spenatcocotte med mozzarella
Ingen kan ana hur enkel den här är att göra!
6 portioner
Lax- och spenatcocotte:
600 g spenat
1 msk smör
2 1/2 dl vispgrädde
salt och nymalen svartpeppar
200 g varmrökt lax
50 g riven mozzarella
Gör så här:
- Skölj spenat och fräs i smör.
- Tillsätt grädde, låt koka in. Krydda med salt och peppar.
- Fördela röran i små ugnsformar, lägg på en bit varmrökt lax. Strö över riven mozzarella.
- Gratinera i cirka 5 minuter på 220° tills osten smält och fått färg.
7. Hallondröm med ingefärssyrup
En härligt snabb genväg med färdig glass.
6 portioner
Hallondröm:
½ liter hallonglass eller -sorbet
300 g hallon
300 g blåbär
Citronmeliss
Ingefärssyrup:
3 cm färsk ingefära
1 dl socker
2 dl vatten
Gör så här:
- Skala och skär ingefäran i 6 bitar.
- Koka upp dem med vatten och socker, låt koka tills det får en sirapsliknande konsistens.
- Låt svalna och sila sedan av ingefäran.
- Lägg upp glassen i skålar med glasskopa doppad i varmt vatten.
- Strö över färska bär och ringla över ingefärssyrup. Toppa med citronmeliss.
Recept och foto Inge Skovdal