Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Maxad minibuffé för alla sommarens fester

24 maj, 2019
AvRedaktionen
Minibuffé perfekt för studenten, dopet och sommarfesten
Letar du efter den perfekta buffén till studenten, dopet, födelsedagen eller sommarfesten? Då är den här maxade minibuffén något för dig – fräsch, smakrik och lättlagad!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Till studenten, dopet eller födelsedagen – en nätt liten buffé, som ändå är stor i smakerna. Låt festen börja!

1. Frisk cocktail och frasiga puffar

Uppfriskande cocktail med mynta och inlagda citroner
Cocktail med mynta och inlagda citroner.

Cocktail med mynta och inlagda citroner

En ovanlig och pigg drink! Citronerna ska göras en vecka i förväg. Det blir lite mer än vad som används till drinken, så använd det övriga till grytor eller sallader.

6 glas

Cocktail med mynta:

1 liter Sprite

2 dl vit rom

2 kvistar mynta

6 inlagda citroner

Inlagda citroner:

2 obesprutade citroner

Annons

200 g grovt salt

Gör så här:

  1. Skär citronerna i klyftor.
  2. Varva dem i glasburk med salt.
  3. Lägg på lock och låt stå mörkt i 1 vecka.

Till drinken:

  1. Ta upp 6 inlagda citronklyftor och lägg i var sitt glas.
  2. Muddla dem, fyll upp med rom och Sprite.
  3. Toppa sedan drinken med istärningar och mynta.

Frasiga puffar:

Som klassiska pretzels, fast i rund munsbit!

ca 20 st

2 dl ljummet vatten

½ msk rörsocker

1 tsk salt

½ paket torrjäst

6 ¼ dl vetemjöl

30 g smör

Kokning:

2 ½ liter vatten

6 msk bikarbonat

Pensling:

1 äggula

1 msk vatten

Grovt salt

Gör så här:

  1. Blanda vatten, rörsocker, salt och jäst.
  2. Häll blandningen i matberedare, tillsätt vetemjöl och smör och knåda i 5 minuter.
  3. Jäsa under bakduk 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 230°.
  5. Rulla ut degen till en lång korv, cirka 4 cm i diameter. Skär små bitar och rulla till bollar.
  6. Koka upp vatten och bikarbonat och koka bollarna en i taget i 30 sekunder.
  7. Vispa äggulan med vattnet och pensla bollarna.
  8. Strö över salt och grädda i ugnen i 10–13 min.

3. Gröna blinier med rom

Små gröna blinier med rom
Gröna blinier med rom.

Klassiskt festrätt, uppdaterad med grönt!

6 portioner

Gröna blinier:

25 g spenat

2 msk smör

1 dl mjölk

Knappt 1 dl vetemjöl

¼ tsk salt

¼ tsk bakpulver

Annons

1 ägg

Topping:

1 lime

2 dl crème fraiche

1 liten rödlök

200 g rom

Salt och nymalen svartpeppar

1 kruka dill

Ätbara blommor

Gör så här:

  1. Skölj spenat, fräs i smör.
  2. Mixa spenaten med mjölken.
  3. Vispa mjöl, salt, bakpulver och ägg. Tillsätt mjölk- och spenatblandningen.
  4. Smält resterande smör och grädda 24 blinier. Låt svalna.
  5. Rör ner finrivet limeskal i crème fraichen.
  6. Lägg en klick på blinierna, toppa med resterande topping.

4. Ramslökspesto

Pigg och full av vårsmak! Hittar du inte ramslök går det bra att ersätta den med 1 salladslök och ½ vitlöksklyfta.

6 portioner

Ramslökspesto:

2 dl olivolja

2 msk pumpakärnor

50 g parmesan

20 st ramslöksblad

Ev salt

Gör så här:

  1. Mixa alla ingredienser i matberedare. Smaka av och se om det behövs salt.

5. Krämig potatissallad med vårgrönt

Potatissallad med vårgrönt
Krämig potatissallad med vårgrönt.

Supergod och smakrik med knapriga rädisor.

6 portioner

Krämig potatissallad:

1 kg färskpotatis

Annons

5 dl crème fraiche

1 tsk riven pepparrot

1 tsk grov senap

2 tsk flytande honung

Salt och nymalen svartpeppar

1 knippe rädisor

150 g smörgåsgurka

1 fänkålshuvud

Gör så här:

  1. Skrubba potatisen, koka den mjuk och låt svalna.
  2. Blanda en dressing av crème fraiche, pepparrot, senap och honung. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skölj och hacka rädisor, spara några till garnering.
  4. Hacka smörgårsgurkan och blanda den i dressingen.
  5. Skär potatisen i mindre bitar och vänd försiktigt ner i dressingen.
  6. Skär fänkålen tunt, gärna på mandolin och strö över.

6. Lax- och spenatcocotte med mozzarella

Smakrik lax- och spenatcocotte med mozzarella
Lax- och spenatcocotte med mozzarella.

Ingen kan ana hur enkel den här är att göra!

6 portioner

Lax- och spenatcocotte:

600 g spenat

1 msk smör

2 1/2 dl vispgrädde

salt och nymalen svartpeppar

200 g varmrökt lax

50 g riven mozzarella

Gör så här:

  1. Skölj spenat och fräs i smör.
  2. Tillsätt grädde, låt koka in. Krydda med salt och peppar.
  3. Fördela röran i små ugnsformar, lägg på en bit varmrökt lax. Strö över riven mozzarella.
  4. Gratinera i cirka 5 minuter på 220° tills osten smält och fått färg.

7. Hallondröm med ingefärssyrup

Hallondröm med smakrik ingefärssyrup
Hallondröm med ingefärssyrup.

En härligt snabb genväg med färdig glass.

6 portioner

Hallondröm:

½ liter hallonglass eller -sorbet

300 g hallon

300 g blåbär

Citronmeliss

Ingefärssyrup:

3 cm färsk ingefära

1 dl socker

2 dl vatten

Gör så här:

  1. Skala och skär ingefäran i 6 bitar.
  2. Koka upp dem med vatten och socker, låt koka tills det får en sirapsliknande konsistens.
  3. Låt svalna och sila sedan av ingefäran.
  4. Lägg upp glassen i skålar med glasskopa doppad i varmt vatten.
  5. Strö över färska bär och ringla över ingefärssyrup. Toppa med citronmeliss.

Recept och foto Inge Skovdal

Läs mer:

10 recept och buffé-tips till studenten

Lättlagad buffé med somriga smaker

10 goda recept till tapasbuffén

Annons