Maxad mysmat – mumsig comfort food
Sandwich melt med pastrami och rödkål
Knaprig rödkål, krämig taleggio och salt pastrami – årets godaste sandwich melt är här!
4 portioner
8 skivor surdegsbröd
2 msk majonnäs
4 msk fransk senap
200 g rödkål
125 g taleggio
16 skivor pastrami
50 g smör till stekning
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°. Bred majonnäs på 4 av brödskivorna och senap på övriga 4. Skär kålen i tunna strimlor och fördela på brödskivorna med majonnäs.
- Fördela ost och pastrami ovanpå kålen. Avsluta med att lägga på brödskivorna med senap. Stek sandwicharna i en stekpanna med smör, ca 3 minuter på varje sida.
- Fördela mackorna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och värm i ugnen i 7 minuter eller tills osten smält och brödet är sprött. Servera genast.
Mac’n’cheese med blomkål
Krämig klassiker med tre sorters ost och tillskott av blomkål.
4 personer
1 litet blomkålshuvud
200 g pasta, gärna makaroner
30 g smör
⅔ dl (40 g) vetemjöl
2 ½ dl mjölk
1 msk grov senap
125 g naturell färskost
150 g riven mozzarella
Salt och svartpeppar
3 msk äppelcidervinäger
½–1 tsk tryffelolja
garnering
50 g parmesan, riven
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°. Koka hela blomkålen i lättsaltat vatten i 5 minuter. Lägg blomkålshuvudet i iskallt vatten för att stoppa kokningen. Skär en skiva tvärs igenom hela blomkålen. Skär resten i mindre buketter.
- Koka pastan al dente i en kastrull med lättsaltat vatten. Smält smör i en liten kastrull och tillsätt mjöl. Låt mjölet fräsa med i 2–3 minuter under omrörning och utan att det tar färg. Tillsätt lite mjölk i taget och rör så du får en klumpfri blandning. Sjud i 4–5 minuter.
- Tillsätt senap, färskost och mozzarella och rör tills allt smält ihop. Smaka av med salt och peppar, äppelcidervinäger och tryffelolja.
- Blanda och fyll en smord ugnsform med blomkål och pasta. Lägg den hela blomkålsskivan överst och fyll på med sås. Toppa med riven parmesan och baka i ugnen i 30 minuter.
Falska lobster rolls
Med kräftstjärtar och färdiga korvbröd fixar du en budgetvariant av lobster rolls – men minst lika goda!
4 personer
500 g havskräftstjärtar
1 fänkålshuvud
3 msk majonnäs
1 msk senap
2 msk crème fraiche
1 schalottenlök
½ ekologisk citron
1 msk kapris
Salt och svartpeppar
garnering
Färsk dill
till servering
8 korvbröd av briochetyp
Gör så här:
- Häll av lagen från kräftstjärtarna och låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag. Rensa bort tarmen om den inte redan är urtagen. Dela varje kräftstjärt i 3–4 bitar.
- Ansa fänkålen och skär halva i papperstunna skivor, gärna med mandolin. Lägg skivorna i en skål med isvatten så de blir krispiga. Blanda majonnäs, senap och crème fraiche. Skala och hacka löken fint och skär resten av fänkålen i riktigt små tärningar.
- Riv citronskalet fint. Blanda ner lök, kapris och fänkålstärningar i såsen. Vänd ner havskräftorna och smaka av med salt, peppar, lite citronsaft och -zest.
- Värm bröden och öppna dem. Fyll med havskräftsallad, toppa med spröda fänkålsskivor och garnera med dill.
Pizza med karamelliserad rödlök, valnötter och fetaost
Färdig deg funkar bra men gör gärna egen pizzadeg om du har tid.
4 portioner
2 rullar färdig pizzadeg
6 rödlökar
olivolja
1–2 msk vinäger, gärna äppelcidervinäger
½ tsk strösocker
1 kruka färsk timjan
Salt och nymalen svartpeppar
2 mozzarellaostar
100 g valnötter, hackade
200 g fetaost
garnering
färsk timjan
Gör så här:
- Rulla ut pizzabottnarna, kavla gärna så de blir så tunna som möjligt men undvik kanterna. De ska vara luftfyllda så de kan bubbla upp.
- Värm ugnen till 250° varmluft och värm upp 2 ugnsplåtar.
- Skala rödlökarna och skär i tunna ringar. Stek i olivolja i 4–5 minuter på medelvärme. De ska bli lite genomskinliga men inte ta färg. Tillsätt vinäger och låt koka in. Krydda med socker, timjan, salt och peppar och stek vidare i 2 minuter.
- Fördela små bitar mozzarella över pizzabottnarna. Toppa med lökblandningen och grovhackade valnötter. Smula fetaost och droppa lite olivolja över. Krydda med salt och peppar och lägg pizzorna på de varma plåtarna.
- Grädda bägge i ugnen i 10–12 minuter, tills de är spröda.
- Garnera med färsk timjan och servera genast.
Av Thomas Alcayaga Foto Columbus Leth
LÄS MER: