Dryckesexperten Maya Samuelsson trendspanar på frukt- och bärviner
Vid tillverkning av vin får man enbart använda vindruvor – annars får det inte kallas vin utan exempelvis fruktvin, bärvin eller maskrosvin. I Sverige har vi en lång historia av frukt- och bärviner, eftersom vi inte har odlat druvor här. På gamla barmenyer hittar vi istället viner på inhemska bär, som vinbär, krusbär, körsbär och blåbär, och på senare år har produktionen av frukt- och bärviner återigen tagit fart i Sverige. Dessa drycker smakar inte som vin, och det är ju inte heller konstigt eftersom de är gjorda på en annan råvara. Dock är det lätt att vi jämför med vin, vilket är lite orättvist. Försök i stället uppskatta drycken för vad den är och att den oftast passar utmärkt till våra svenska mat-traditioner. Och fatta snackisen när du ställer fram dessa på matbordet!
Bärvin
I dag produceras det alldeles utmärkta, torra, rödvinsliknande bärviner på blåbär. Även varianter med hallon eller lingon lanseras med allt bättre kvalitet och numera görs även bubbel på svarta vinbär, till exempel. Blåbär har vi gott om i våra svenska skogar och de behöver varken planteras, vattnas eller besprutas, vilket förstås är klimatvänligt. En annan fördel är att blåbär går bra att frysa och blåbärsvinet kan därför tillverkas året om, till skillnad från vin på druvor som bara har en skörd per år. Dessutom krävs inte lika långa lagringstider.
Cider
Även cider har fått ett uppsving både vad gäller utbud och kvalitet. Cider är en utomordentlig matdryck, inte minst till vårt svenska kök som ofta kan vara lite klurigt att hitta en passande dryck till. Ciderns fruktighet och sötma gör att den går bra ihop med mat där torra och syrliga viner inte passar – exempelvis rätter med lingonsylt, äppelmos eller gelé. Att dricka cider till sill eller fläsk med rotmos är fantastiskt, och en annan toppenkombo är cider till ostbrickan!
Svensk cider
Cider delas in i fyra olika kategorier: torr, halvtorr, halvsöt och söt. Våra nordiska äpplen klassas som några av de bästa i världen, och i Sverige tillverkas allt mer hantverkscider av hög klass. Sedan har vi ju även den söta, ofta smaksatta cidern man hittar på nattklubbar och barer – det är faktiskt en svensk produkt som gjort succé på exportmarknaden.
Maya Samuelsson är ELLE mat & vins dryckesexpert, utbildad sommelier och delägare i familjeföretaget Vinkällan dryckesutbildningar. Följ henne på @maya_samuelsson och mayasamuelsson.elle.se.
Bäriga godingar
Idag finns ett ständigt växande sortiment av kvalitetsdrycker gjorda på svenska råvaror. Här är tre godingar värda att prova:
Brännland Iscider, 2018 (76345) 169 kr.
Perfekt till desserter och lagrade ostar.
Cider State of Mind, (11395) 179:50 kr.
Som sällskapsdryck, till ljust kött eller vegetariskt.
Rålund Classic, torrt blåbärsvin, 2018 (33353) 184 kr.
Till rätter med mörkt kött.
Foto: Tia Borgsmidt mfl