Mazarinkaka med apelsinsyrup
12 dec, 2019
AvRedaktionen
Denna mazarinkaka är söt, saftig och alldeles underbar! Servera med en klick grekisk yoghurt. Toppa med apelsinsyrup och granatäppelkärnor.
Annons
6-8 portioner
Mazarinkaka:
200 g mandelmassa
2 1⁄5 dl socker
200 g rumsvarmt smör
4 ägg
50 g (knappt 1 dl) vetemjöl
1 krm salt
½ apelsin, saften
Apelsinsyrup:
2 ½ apelsiner, saften
1 dl socker
6 nejlikor
2 kanelstänger
2 kardemummakapslar
1 stjärnanis
Till servering:
1 tsk florsocker
3 dl grekisk yoghurt
100 g granatäppelkärnor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175° och klä en fyrkantig bakform, 28 x 18 cm, med bakplåtspapper.
- Riv mandelmassan grovt.
- Vispa mandelmassa, socker och smör i en skål med elvisp.
- Vispa i ett ägg åt gången.
- Rör ner mjöl och salt i smeten.
- Fördela smeten i formen och grädda i 25 minuter.
- Ta ut kakan och stansa direkt ut små hål på toppen med en gaffel.
- Pressa saften av ½ apelsin över kakan och låt den rinna ner i hålen.
- Ställ kakan på ett galler för att svalna.
- Koka upp apelsinsaft, socker och kryddor i en kastrull.
- Låt puttra i 10 minuter tills det tjocknar.
- Ta grytan från värmen och låt stå 1 timme.
- Sila bort kryddorna och häll upp syrupen på flaska.
- Sikta florsocker över kakan, skär i bitar och servera med en klick grekisk yoghurt, ringla över apelsinsyrup och toppa med granatäppelkärnor.
Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft
Annons