Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Mazarinkaka med apelsinsyrup

12 dec, 2019
AvRedaktionen
Recept på mazarinkaka med apelsinsyrup
Denna mazarinkaka är söt, saftig och alldeles underbar! Servera med en klick grekisk yoghurt. Toppa med apelsinsyrup och granatäppelkärnor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

6-8 portioner

Mazarinkaka:

200 g mandelmassa

2 1⁄5 dl socker

200 g rumsvarmt smör

4 ägg

50 g (knappt 1 dl) vetemjöl

1 krm salt

½ apelsin, saften

Apelsinsyrup:

2 ½ apelsiner, saften

1 dl socker

6 nejlikor

2 kanelstänger

2 kardemummakapslar

1 stjärnanis

Till servering:

1 tsk florsocker

3 dl grekisk yoghurt

100 g granatäppelkärnor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° och klä en fyrkantig bakform, 28 x 18 cm, med bakplåtspapper.
  2. Riv mandelmassan grovt.
  3. Vispa mandelmassa, socker och smör i en skål med elvisp.
  4. Vispa i ett ägg åt gången.
  5. Rör ner mjöl och salt i smeten.
  6. Fördela smeten i formen och grädda i 25 minuter.
  7. Ta ut kakan och stansa direkt ut små hål på toppen med en gaffel.
  8. Pressa saften av ½ apelsin över kakan och låt den rinna ner i hålen.
  9. Ställ kakan på ett galler för att svalna.
  10. Koka upp apelsinsaft, socker och kryddor i en kastrull.
  11. Låt puttra i 10 minuter tills det tjocknar.
  12. Ta grytan från värmen och låt stå 1 timme.
  13. Sila bort kryddorna och häll upp syrupen på flaska.
  14. Sikta florsocker över kakan, skär i bitar och servera med en klick grekisk yoghurt, ringla över apelsinsyrup och toppa med granatäppelkärnor.
Recept på mazarinkaka med apelsinsyrup
Mazarinkaka med apelsinsyrup.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen

Foto: Betina Hastoft

Annons