Mellomys med quesadillas, kycklingklubbor och minisemlor
1. Grillade quesadillas med mozzarella, pesto och bresaola
4–6 personer
Tid: 25 minuter
Försvinnande goda, enkla att äta med händerna. Köp färdig pesto om du har bråttom.
Du behöver:
6–8 mjuka tortillabröd
3 påsar mozzarellaost à 120 g
150 g parmesanost
100 g bresaola i tunna skivor
3–4 msk grön pesto (köp färdig på burk om du har bråttom)
Pesto:
1 kruka basilika
50 g pinjenötter
1 dl riven färsk parmesanost
1–2 finhackade vitlöksklyftor
1 dl olivolja
Gör så här:
Lägg alla ingredienser till peston i en skål och mixa till en slät smet med hjälp av en handmixer. Smaka av med lite salt. Det som blir över är gott till pasta eller köttillbehör.
Hacka mozzarella grovt och blanda med grovriven parmesanost och några matskedar pesto. Lägg fyra av tortilliabröden på en plåt med bakplåtspapper (kan behövas två plåtar). Fördela ostblandningen och bresaolaskivorna över bröden. Lägg en till skiva ovanpå och tryck till. Pensla ovansidan av bröden med lite olivolja och strö över lite flingsalt. Grilla mitt i ugnen på 225° cirka 5 minuter på varje sida. Ta ut och låt svalna lite innan bröden skärs i fyra ”tårtbitar”. Servera bröden varma.
2. Parmalindade kycklingklubbor med grillade körsbärstomater
4–6 personer
Tid: 55 minuter
Du behöver:
8–10 färska kycklingklubbor
grillkrydda
salt och peppar
8–10 skivor parmaskinka
steksnöre
300 g körsbärstomater
1–2 msk olivolja
salt
Gör så här:
Lägg kycklingen i ett ugnsfast fat och krydda med grillkrydda och lite salt och peppar runt om. Linda varje klubba med en skiva parmaskinka och håll dem på plats med hjälp av att knyta runt en bit steksnöre. Rosta kycklingen i ugnen tillsammans med några kvistar körsbärstomater, lite olivolja och salt på 225° i cirka 30 minuter. Vänd dem under tiden i ugnen så de får en fin och jämn gyllenbrun färg.
3. Parmesantoppade potatisgratänger i portionsformar
4–6 personer
Tid: 50 minuter
Det går naturligtvis lika bra att göra en stor gratäng i en form, men enklare att äta framför tv:n i små formar.
Du behöver:
12 stora potatisar
1–2 vitlöksklyftor
smör
3 dl mellangrädde
salt
100 g parmesanost
Gör så här:
Skala och skär potatisen i tunna skivor. Smöra formarna insida och gnid samtidigt i dem i lite vitlök. Lägg i potatisen och salta lite mellan lagren. Häll över grädde och avsluta med grovriven parmesanost. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i cirka 40 minuter eller tills potatisen känns mjuk och gratängen krämig. Får osten för mycket färg kan du lägga över en bit ugnsfolie. Servera gratängerna till kycklingklubborna och de varma tomaterna.
4. Nutellafyllda minisemlor
4–6 personer
Tid: 10 minuter
Gör det enkelt och köp man färdiga semmelbullar. Hittar du inte små, kan du köpa 3 stora och dela på mitten.
Du behöver:
6 små semmelbullar
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
12 msk nutella
florsocker
Gör så här:
Skär av ett lock på bullarna och gröp ur dem lite. Fyll varje semla med 2 msk nutella. Vispa grädden fluffig och lägg på semlorna. Toppa med locken och avsluta med att pudra över lite florsocker.
Recept: Anna Jonassen
Foto: Peter Phillips