9 saker du kan göra med melon
1. Frys till glass på pinne
Frusen melon på pinne är oslagbart en varm dag. Skär vattenmelonen i skivor och sedan i trekanter. Stick in en glasspinne genom skalet och frys in vattenmelonen. Bara att plocka fram ur frysen när du vill svalka dig en varm sommardag.
2. Spetsa med sprit
Det här är en särskild vuxenversion av melon. Skär ett litet hål i en hel melon och häll ner önskad alkoholhaltig dryck i fruktköttet. Lägg melonen i kylen och vänd då och då så att alkoholen fördelas. Skär melonen i skivor och servera som tilltugg till drinken. Kom ihåg att berätta för gästerna om den hemliga ingrediensen.
Recept: Läskande meloncocktail med mousserande
3. Lägg på grillen
Melon, särskilt vattenmelon, smakar fantastiskt grillad. När de skivorna läggs på den varma grillen karamelliseras ytan och får en sötare och djupare smak. Servera grillad melonen som dessert med glass eller i en sallader med mozzarella eller fetaost. Gott också i en fruktsallad.
Recept: Grillad vattenmelon med fetaost och mynta
4. Blanda i en sallad
Blanda en somrig sallad med pasta, melon, prosciutto, oliver, chevre och ruccola. Medelhavet på en tallrik! Servera som lunch eller middag, eller varför inte på buffébordet på festen.
Recept: Pastasallad med melon, prosciutto, oliver och chevre
5. Vegetarisk ceviche
Ceviche är en maträtt från Peru som vanligtvis görs med rå fisk eller skaldjur, men den här vegetariska varianten är så svalkande och god att det verkligen inte fattas!
Recept: Melon- och fetaostceviche
6. Frys till istärningar
Fryst melon i tärningar är perfekt i kalla drycker. Tärna melonen i lagom bitar eller använd kakutstickare eller små pepparkaksformar så att bitarna får festliga former som stjärnor, hjärtan eller liknande.
Recept: Alkoholfri rabarber- och melonbål
7. Enkel melonsorbet
Det går snabbt och enkelt att förvandla melon till sorbet.
Gör så här:
- Koka upp 1 dl socker och 1 dl vatten. Ta från värmen när sockret smält och låt svalna.
- Gröp ur köttet från en kärnfri melon, ca 600 g, och mixa det i matberedare till mos.
- Blanda i sockerlagen i moset. Tillsätt lite citronsaft i taget och smaka av.
- Frys in ca 2–3 timmar.
- Rör i sorbeten ungefär en gång i halvtimmen medan den fryser in så att vatten och mos inte separerar. Servera i glas med mynta eller citronmeliss på toppen.
Tips! Frys in sorbeten i det urgröpta melonskalet. Det ser festligt ut vid servering.
8. Skär i konformade bitar
När du äter melonskivor i klyftor blir du lätt kladdig runt om munnen. Skiva istället melonen lite tjockare och skär skivorna sedan 4-5 gånger tvärsöver så det blir lätt konformade bitar istället. Mycket lättare att bara träffa munnen och inte kinderna när du äter.
Läs också: 7 anledningar att äta vattenmelonkärnor
9. Kuber och kulor – utan kladd
Undvik disk genom att skära melonen direkt i melonskalet för att sedan hälla över bitarna i en skål och på så sätt undvika att det blir kladdigt på köksbordet.
Gör så här:
Halvera melonen och skär tre snitt in i den från varje sida, rakt igenom skalet, men utan att skära igenom hela melonen. Skär runt längs skalets hela kant på insidan. Skär sedan melonköttet i ett rutmönster rakt ner genom hela melonen men inte genom skalet. Nu kan du hälla över fina tärningar direkt i en skål från melonen.
Bonustips! Absolut snyggast blir det om du istället använder ett kuljärn och gör kulor av melonen. Extra tjusigt att servera i en glasskål, en drink eller ett bål där du blandar olika melonsorter.