Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

9 saker du kan göra med melon

28 maj, 2018
AvSanna Fogelberg
Vattenmelonglass är gott och svalkande på sommaren.
Melon är gott att äta som den är, speciellt på sommaren när det är varmt ute , men det finns så mycket annat kul man kan göra med den läskande frukten. Här är 9 tips och recept!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Frys till glass på pinne

Frusen melon på pinne är oslagbart en varm dag. Skär vattenmelonen i skivor och sedan i trekanter. Stick in en glasspinne genom skalet och frys in vattenmelonen. Bara  att plocka fram ur frysen när du vill svalka dig en varm sommardag.

Vattenmelonglass. Foto: IBL
Vattenmelonglass. Foto: IBL

2. Spetsa med sprit

Det här är en särskild vuxenversion av melon. Skär ett litet hål i en hel melon och häll ner önskad alkoholhaltig dryck i fruktköttet. Lägg melonen i kylen och vänd då och då så att alkoholen fördelas. Skär melonen i skivor och servera som tilltugg till drinken. Kom ihåg att berätta för gästerna om den hemliga ingrediensen.

Annons

Recept: Läskande meloncocktail med mousserande

Spetsa melonen med sprit! Foto: IBL
Spetsa melonen med sprit! Foto: IBL

3. Lägg på grillen

Melon, särskilt vattenmelon, smakar fantastiskt grillad. När de skivorna läggs på den varma grillen karamelliseras ytan och får en sötare och djupare smak. Servera grillad melonen som dessert med glass eller i en sallader med mozzarella eller fetaost. Gott också i en fruktsallad.

Recept: Grillad vattenmelon med fetaost och mynta

Grillad vattenmelon med fetaost.
Grillad vattenmelon med fetaost.

4. Blanda i en sallad

Blanda en somrig sallad med pasta, melon, prosciutto, oliver, chevre och ruccola. Medelhavet på en tallrik! Servera som lunch eller middag, eller varför inte på buffébordet på festen.

Annons

Recept: Pastasallad med melon, prosciutto, oliver och chevre

Pastasallad med melon. Foto: Ulrika Ekblom
Pastasallad med melon. Foto: Ulrika Ekblom

5. Vegetarisk ceviche

Ceviche är en maträtt från Peru som vanligtvis görs med rå fisk eller skaldjur, men den här vegetariska varianten är så svalkande och god att det verkligen inte fattas!

Recept: Melon- och fetaostceviche

Melon- och fetaostceviche. Foto: Peter Erlandsson
Melon- och fetaostceviche. Foto: Peter Erlandsson

6. Frys till istärningar

Fryst melon i tärningar är perfekt i kalla drycker. Tärna melonen i lagom bitar eller använd kakutstickare eller små pepparkaksformar så att bitarna får festliga former som stjärnor, hjärtan eller liknande.

Annons

Recept: Alkoholfri rabarber- och melonbål

Istärningar av melon. Foto: IBL
Istärningar av melon. Foto: IBL

7. Enkel melonsorbet

Det går snabbt och enkelt att förvandla melon till sorbet.

Gör så här:

  1. Koka upp 1 dl socker och 1 dl vatten. Ta från värmen när sockret smält och låt svalna.
  2. Gröp ur köttet från en kärnfri melon, ca 600 g, och mixa det i matberedare till mos.
  3. Blanda i sockerlagen i moset. Tillsätt lite citronsaft i taget och smaka av.
  4. Frys in ca 2–3 timmar.
  5. Rör i sorbeten ungefär en gång i halvtimmen medan den fryser in så att vatten och mos inte separerar. Servera i glas med mynta eller citronmeliss på toppen.

Tips! Frys in sorbeten i det urgröpta melonskalet. Det ser festligt ut vid servering.

Melonsorbet. Foto: IBL
Melonsorbet. Foto: IBL

8. Skär i konformade bitar

När du äter melonskivor i klyftor blir du lätt kladdig runt om munnen. Skiva istället melonen lite tjockare och skär skivorna sedan 4-5 gånger tvärsöver så det blir lätt konformade bitar istället. Mycket lättare att bara träffa munnen och inte kinderna när du äter.

Annons

Läs också: 7 anledningar att äta vattenmelonkärnor

Melonkoner. Foto: IBL
Melonkoner. Foto: IBL

9. Kuber och kulor – utan kladd

Undvik disk genom att skära melonen direkt i melonskalet för att sedan hälla över bitarna i en skål och på så sätt undvika att det blir kladdigt på köksbordet.

Gör så här:

Halvera melonen och skär tre snitt in i den från varje sida, rakt igenom skalet, men utan att skära igenom hela melonen. Skär runt längs skalets hela kant på insidan. Skär sedan melonköttet i ett rutmönster rakt ner genom hela melonen men inte genom skalet. Nu kan du hälla över fina tärningar direkt i en skål från melonen.

Annons
Melontärningar. Foto: IBL
Melontärningar. Foto: IBL

Bonustips! Absolut snyggast blir det om du istället använder ett kuljärn och gör kulor av melonen.  Extra tjusigt att servera i en glasskål, en drink eller ett bål där du blandar olika melonsorter.

Melonkulor. Foto: IBL
Melonkulor. Foto: IBL

Källa: Netto, Coop

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons