Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Meny med tarteletter, biff och maräng

20 mar, 2020
AvRedaktionen
Meny med tarteletter, biff och maräng
Magiskt god meny med tarteletter, biff med kall bearnaisesås och marängpuffar med jordgubbar och mascarponekräm – nästan för bra för att vara sant!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Förrätt:

Tarteletter med krämig kycklingröra

8 tarteletter

Du behöver:

1/2 gul lök

1 msk smör

2 kycklingbröstfiléer

1/2 knippe grön sparris

1 morot

½ dl frysta gröna ärter, tinade

2 dl standardmjölk

25 g smör

1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk socker

1/2 tsk rivet citronskal

Salt och svartpeppar

½ knippe bladpersilja

8 färdiga tarteletter

Garnering:

Bladpersilja

Gör så här:

  1. Hacka löken fint.
  2. Smält smöret och stek löken utan att den tar färg.
  3. Lägg löken i en skål.
  4. Bryn kycklingbrösten i lite smör.
  5. Häll vatten i pannan så vattnet når halvvägs upp på kycklingbrösten.
  6. Låt kycklingen småkoka i 5 minuter på varje sida.
  7. Tillsätt eventuellt lite mer vatten.
  8. Kontrollera att kycklingen är färdiglagad.
  9. Ta upp kycklingbrösten och lägg dem på en tallrik, spara kokvattnet.
  10. Låt köttet vila och svalna en stund innan du finfördelar det i strimlor.
  11. Du kan dra loss bitar med fingrarna.
  12. Bryt av och släng den nedersta, torra delen av sparrisarna och skär sparrisarna i små bitar.
  13. Skala och tärna morötterna så smått du kan.
  14. Lägg morötter, sparris och tinade ärter i en skål.
  15. Koka upp vatten och häll över grönsakerna, låt stå i 10 minuter, häll sedan av vattnet.
  16. Värm försiktigt upp mjölken i en tjockbottnad kastrull.
  17. Smält smör i en annan kastrull och rör ner mjölet när smöret slutat fräsa.
  18. Rör till en tjock smet.
  19. Tillsätt den varma mjölken lite i taget under kraftig omrörning/vispning till en tjock sås.
  20. Späd eventuellt med lite av kokvattnet från kycklingen.
  21. Smaka av med socker, citronskal, salt och peppar.
  22. Rör ner kyckling, morots- och sparrisbitar och ärter och låt allt värmas ordentligt.
  23. Hacka persiljan fint och blanda ner mot slutet.
  24. Värm tarteletterna i ugnen enligt anvisning på förpackningen.
  25. Fyll de varma tarteletterna med röran och garnera med lite färsk persilja före servering.

Huvudrätt:

Biff med kall bearnaisesås

4 portioner

Du behöver:

4 fina biffar, gärna ribeye eller entrecôte

salt och svartpeppar

1 msk smör

1 msk olivolja till stekning

Kall bearnaisesås:

1 schalottenlök

1 liten bunt slätbladig persilja, repad

4 dl crème fraiche

1/2 dl majonnäs

2 msk torkad dragon

2 tsk dijonsenap

1/2 msk honung

Salt & peppar

1–2 tsk champagnevinäger eller vitvinsvinäger

Till servering:

Grönsallad

Gör så här:

  1. Hacka schalottenlök och persilja fint.
  2. Blanda alla ingredienser till såsen förutom vinäger, smaka sedan av med den.
  3. Låt stå kallt i minst en timme innan servering.
  4. Stek biffarna i en blandning av smör och olivolja, 3–5 minuter på varje sida, beroende på vilken tillagningsgrad som önskas.
  5. Salta och peppra och låt biffarna vila på en skärbräda i 5 minuter innan de serveras.
  6. Servera biffarna med bearnaisesåsen och en god grönsallad vid sidan om.

Efterrätt:

Marängpuffar med jordgubbar och mascarponekräm

4 portioner

Du behöver:

300 g jordgubbar

200 g mascarpone

1 ½ dl vispgrädde

1–2 tsk vaniljsocker

1 ekologisk citron

Ev 1 msk florsocker

Ev vaniljpulver

4 små marängbottnar (färdigköpta)

Garnering:

Rivet citronskal

Krossad maräng

Ev vaniljpulver

Gör så här:

  1. Ansa och skär jordgubbarna i kvartar.
  2. Vispa ihop mascarpone med grädde, vaniljsocker och 1 tsk citronsaft till en tjock kräm.
  3. Smaka av med florsocker, rivet citronskal och gärna lite äkta vaniljpulver.
  4. Bred krämen över marängbottnarna och fördela jordgubbarna ovanpå.
  5. Garnera med rivet citronskal eller krossad maräng och lite vaniljpulver.
Meny med tarteletter, biff och maräng
Meny med tarteletter, biff och maräng.

Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Vårmeny med snittar, kyckling och mandelkaka

Lyxig helgmeny med päron, viltfärs och svamp

Vegetarisk meny med potatis och svamp

Annons