Meny med tarteletter, biff och maräng
Förrätt:
Tarteletter med krämig kycklingröra
8 tarteletter
Du behöver:
1/2 gul lök
1 msk smör
2 kycklingbröstfiléer
1/2 knippe grön sparris
1 morot
½ dl frysta gröna ärter, tinade
2 dl standardmjölk
25 g smör
1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk socker
1/2 tsk rivet citronskal
Salt och svartpeppar
½ knippe bladpersilja
8 färdiga tarteletter
Garnering:
Bladpersilja
Gör så här:
- Hacka löken fint.
- Smält smöret och stek löken utan att den tar färg.
- Lägg löken i en skål.
- Bryn kycklingbrösten i lite smör.
- Häll vatten i pannan så vattnet når halvvägs upp på kycklingbrösten.
- Låt kycklingen småkoka i 5 minuter på varje sida.
- Tillsätt eventuellt lite mer vatten.
- Kontrollera att kycklingen är färdiglagad.
- Ta upp kycklingbrösten och lägg dem på en tallrik, spara kokvattnet.
- Låt köttet vila och svalna en stund innan du finfördelar det i strimlor.
- Du kan dra loss bitar med fingrarna.
- Bryt av och släng den nedersta, torra delen av sparrisarna och skär sparrisarna i små bitar.
- Skala och tärna morötterna så smått du kan.
- Lägg morötter, sparris och tinade ärter i en skål.
- Koka upp vatten och häll över grönsakerna, låt stå i 10 minuter, häll sedan av vattnet.
- Värm försiktigt upp mjölken i en tjockbottnad kastrull.
- Smält smör i en annan kastrull och rör ner mjölet när smöret slutat fräsa.
- Rör till en tjock smet.
- Tillsätt den varma mjölken lite i taget under kraftig omrörning/vispning till en tjock sås.
- Späd eventuellt med lite av kokvattnet från kycklingen.
- Smaka av med socker, citronskal, salt och peppar.
- Rör ner kyckling, morots- och sparrisbitar och ärter och låt allt värmas ordentligt.
- Hacka persiljan fint och blanda ner mot slutet.
- Värm tarteletterna i ugnen enligt anvisning på förpackningen.
- Fyll de varma tarteletterna med röran och garnera med lite färsk persilja före servering.
Huvudrätt:
Biff med kall bearnaisesås
4 portioner
Du behöver:
4 fina biffar, gärna ribeye eller entrecôte
salt och svartpeppar
1 msk smör
1 msk olivolja till stekning
Kall bearnaisesås:
1 schalottenlök
1 liten bunt slätbladig persilja, repad
4 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
2 msk torkad dragon
2 tsk dijonsenap
1/2 msk honung
Salt & peppar
1–2 tsk champagnevinäger eller vitvinsvinäger
Till servering:
Grönsallad
Gör så här:
- Hacka schalottenlök och persilja fint.
- Blanda alla ingredienser till såsen förutom vinäger, smaka sedan av med den.
- Låt stå kallt i minst en timme innan servering.
- Stek biffarna i en blandning av smör och olivolja, 3–5 minuter på varje sida, beroende på vilken tillagningsgrad som önskas.
- Salta och peppra och låt biffarna vila på en skärbräda i 5 minuter innan de serveras.
- Servera biffarna med bearnaisesåsen och en god grönsallad vid sidan om.
Efterrätt:
Marängpuffar med jordgubbar och mascarponekräm
4 portioner
Du behöver:
300 g jordgubbar
200 g mascarpone
1 ½ dl vispgrädde
1–2 tsk vaniljsocker
1 ekologisk citron
Ev 1 msk florsocker
Ev vaniljpulver
4 små marängbottnar (färdigköpta)
Garnering:
Rivet citronskal
Krossad maräng
Ev vaniljpulver
Gör så här:
- Ansa och skär jordgubbarna i kvartar.
- Vispa ihop mascarpone med grädde, vaniljsocker och 1 tsk citronsaft till en tjock kräm.
- Smaka av med florsocker, rivet citronskal och gärna lite äkta vaniljpulver.
- Bred krämen över marängbottnarna och fördela jordgubbarna ovanpå.
- Garnera med rivet citronskal eller krossad maräng och lite vaniljpulver.
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Vårmeny med snittar, kyckling och mandelkaka