Tepache: sötsyrlig dryck med ananas och muscovadosocker
10 jan, 2022
AvRedaktionen ELLE
Tepache härstammar från Mexiko och är en dryck gjord av ananas som jäst i vatten med socker. Det tar några dagar att göra men det är det värt!
Annons
Tepache
Några dagars väntan, sedan har du en sötsyrlig härlig dryck att njuta av!
4 portioner
Du behöver:
2 liter vatten
250 g mörkt muscavadosocker
1 mogen ananas
2 hela nejlikor
2 kanelstänger
Till servering:
Socker
Is
Gör så här:
- Häll vatten och socker i en stor kastrull och koka upp tills sockret är upplöst. Skär toppen av ananasen, och skölj den noga eftersom skalet ska användas. Skala den och lägg skalet i sockerlagen. Skär ananasen i bitar och lägg hälften av ananasbitarna i kastrullen med sockerlag tillsammans med den träiga mittendelen av ananasen, kanel och nejlikor.
- Häll upp blandningen i en väl rengjord glasburk, täck toppen med tyg. Låt blandningen fermentera i rumstemperatur i 1–3 dagar. Den är färdig när det är skum på toppen och små bubblor i drycken. Smaka av drycken, den ska vara lätt syrlig. Sila av och ställ kallt till servering.
- Smaka eventuellt av med lite socker eller späd med vatten om det behövs. Servera med en massa is.
Recept: Timm Vladimir Foto: Columbus Leth
Annons