Mikrad lax med mosad potatis och grönärtssalsa
2 personer
Tid: 15 minuter
Mikrad lax med mosad potatis:
2 bitar laxfilé
lite olja
salt, svartpeppar
2 mosade potatisar (kokade)
1 klick smör
1 skvätt mjölk (ev)
Grönärtssalsa:
gröna ärter (färska eller frysta tinade)
1/2 vitlöksklyfta
mynta, några färska blad
1 knivsudd salt
1/2 citron (saften)
5 msk olivolja
svartpeppar (grovmalen)
1/4–1/2 röd chili (urkärnad, finhackad)
Gör så här:
Koka potatisen mjuk och stöt till mos, eventuellt med lite mjölk och smör. Kör ärter, vitlök, mynta och salt i mixer till grov pestokonsistens. Tillsätt lite pressad citronsaft samt olivolja. Smaka av med lite svartpeppar, häll i en skål och strö över chilin. Gnid in laxen med lite olja, salta och peppra. Mikra den i några minuter på halv effekt. Börja med 2 minuter, tiden beror på ugnens watteffekt och fiskens storlek. Servera med mosad kokt potatis och den läckra grönärtssalsan.
Tillbehör: Morots- och kronärtskockssallad
2 personer
Tid: 30 minuter
Citron i salladen är en underbar smaksättare till laxen.
Du behöver:
5–6 inlagda kronärtskockshjärtan
3 msk olivolja, extra virgin
1 klyfta vitlök (finhackad)
400 g morötter (skalade, tunt skivade)
1–2 msk grönsaksbuljong (utspädd)
1 nypa färsk dill (hackad)
1 nypa färsk timjan (hackad)
1 nypa persilja (hackad)
havssalt och nymalen svartpeppar
1/2 citron
Gör så här:
Halvera alla kronärtskockshjärtan och ringla över 1 msk olja. Hetta upp 1 msk olja i en tjockbottnad stekpanna, lägg i vitlök och låt den få färg. Tillsätt morötter och rör i en minut. Tillsätt buljong och låt puttra i 6 minuter. Stäng av plattan. Häll i örterna och skockorna. Krydda efter smak.
Foto: Richard Jung
Recept: Arthur Potts Dawson