Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Mikrad lax med mosad potatis och grönärtssalsa

17 feb, 2015
AvRedaktionen
Mikrad lax med mosad potatis och grönärtssalsa.
Mikrad lax med mosad potatis och goda tillbehör är en snabb och enkel måltid. Laxen mikras hellre för kort tid än för lång, den är godast med lite rå kärna.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

2 personer

Tid: 15 minuter

Mikrad lax med mosad potatis:

2 bitar laxfilé

lite olja

salt, svartpeppar

2 mosade potatisar (kokade)

1 klick smör

1 skvätt mjölk (ev)

Grönärtssalsa:

gröna ärter (färska eller frysta tinade)

1/2 vitlöksklyfta

mynta, några färska blad

1 knivsudd salt

1/2 citron (saften)

5 msk olivolja

svartpeppar (grovmalen)

1/4–1/2 röd chili (urkärnad, finhackad)

Gör så här:

Koka potatisen mjuk och stöt till mos, eventuellt med lite mjölk och smör. Kör ärter, vitlök, mynta och salt i mixer till grov pestokonsistens. Tillsätt lite pressad citronsaft samt olivolja. Smaka av med lite svartpeppar, häll i en skål och strö över chilin. Gnid in laxen med lite olja, salta och peppra. Mikra den i några minuter på halv effekt. Börja med 2 minuter, tiden beror på ugnens watteffekt och fiskens storlek. Servera med mosad kokt potatis och den läckra grönärtssalsan.

Tillbehör: Morots- och kronärtskockssallad

2 personer

Annons

Tid: 30 minuter

Citron i salladen är en underbar smaksättare till laxen.

Du behöver:

5–6 inlagda kronärtskockshjärtan

3 msk olivolja, extra virgin

1 klyfta vitlök (finhackad)

400 g morötter (skalade, tunt skivade)

1–2 msk grönsaksbuljong (utspädd)

1 nypa färsk dill (hackad)

1 nypa färsk timjan (hackad)

1 nypa persilja (hackad)

havssalt och nymalen svartpeppar

1/2 citron

Gör så här:

Halvera alla kronärtskockshjärtan och ringla över 1 msk olja. Hetta upp 1 msk olja i en tjockbottnad stekpanna, lägg i vitlök och låt den få färg. Tillsätt morötter och rör i en minut. Tillsätt buljong och låt puttra i 6 minuter. Stäng av plattan. Häll i örterna och skockorna. Krydda efter smak.

Mikrad lax med mosad potatis och grönärtssalsa.
Mikrad lax med mosad potatis och grönärtssalsa.

Foto: Richard Jung
Recept: Arthur Potts Dawson

Annons