Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Magisk mingelmat för alla tillfällen

08 dec, 2011
AvLisa Arnell
Mat i miniformat är receptet till succé till kommande jul– och nyårsfester. Här är ett gäng som passar till alla vinterns fester.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

För finns det något godare än plockmat i form av små munsbitar? Lätt att servera och lätt för mingelglada gäster att äta på stående fot. Här kommer 29 recept (varav många av dem går att göra i flera varianter) från delikata dryckestilltugg när gästerna kommer till eminenta små bakelser till efterrätten – eller varför inte nyårschampagnen?

Ännu fler recept hittar du i systrarna Eisenmans bok Mingelmat, varifrån vi hämtat alla recepten.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Matglada systrarna Eisenman, Monica (t v) och Lisa.


FULL RULLE – Lika delikata som oemotståndliga och inkluderar även vegetarianen.

Carpacciorulle med parmesan & rucola (24 munsbitar)

Tid: 30 minuter + 30 minuter i kylskåpet

Annons

150 g oxfilé

1 dl riven parmesan

20 g rucola

1⁄2 citron

svartpeppar

Skär oxfilén i mycket tunna skivor. Banka ut dem så tunt som möjligt utan att de går sönder. Ett tips är att lägga köttet mellan två plastskärbrädor och banka på den översta skärbrädan med baksidan av en kastrull.

Täck en skärbräda med plastfolie. Lägg ut oxfilén lite omlott. Strö över parmesan och rucola och lite grovmalen svartpeppar. Pressa lite citronsaft över allting.

Rulla med hjälp av plastfolien ihop till en tajt rulle. Låt den ligga i kylskåp i minst 30 minuter. Skär rullen i cirka 1 1⁄2 cm breda skivor med en vass kniv. Servera på runda (eventuellt rostade) brödbitar.

I förväg: Rullen kan förvaras i kylskåp i 1 dygn.

Omelettrullar (24 munsbitar)

Tid: 45 minuter + 30 minuter i kylskåp

4 ägg, varav 2 delade i gulor och vitor

valfri fyllning (se recept nedan)

Värm ugnen till 200°. Smörj ett bakplåtspapper och lägg på en plåt.

Vispa 2 ägg med 2 äggulor. Tillsätt valfri smaksättning.

Annons

Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner det i äggblandningen. Bred ut omelettsmeten tunt till en rektangel på bakplåtspapperet.

Grädda i ugnen i cirka 10 minuter eller tills omeletten är fast. Stjälp upp den upp och ner på ett bakplåtspapper. Låt svalna och ta försiktigt bort bakplåtspapperet.

Förbered valfri fyllning och bred ut på omeletten. Rulla in rullen i plastfolie och låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter. Skär i cirka 2 1⁄2 cm breda skivor med en vass kniv.

Omelett med lax & gräslök

1 msk finhackad gräslök

salt och peppar

100 g philadelphiaost

3 msk crème fraiche

ca 250 g kallrökt lax i skivor

Följ grundreceptet till omelettrullar men tillsätt gräslök i äggblandningen och smaka av med salt och peppar. Blanda philadelphiaost och crème fraiche till en slät kräm och bred ut över den färdiggräddade omeletten. Lägg laxskivorna ovanpå och rulla med hjälp av bakplåtspapperet ihop omeletten från långsidan till en tajt rulle. Skär i skivor.

Annons

I förväg: Alla omelettrullar utom rödbetsomeletten kan förvaras i kylskåpet i 1 dygn innan de skivas och serveras. Rödbetsomeletten kan ligga i kylskåpet i cirka 3 timmar.

Morotsomelett med fetaost

100 g morötter, kokta och pureade

100 g morötter, fint rivna

1 tsk citronsaft

salt och peppar

100 g philadelphiaost

100 g fetaost

1 msk finhackad gräslök

Följ grundreceptet till omelettrullar men tillsätt pureade och rivna morötter och citronsaft i äggblandningen innan äggvitorna tillsätts. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt sedan äggvitorna och följ resten av receptet.

Blanda philadelphiaost, fetaost och gräslök till en slät kräm och bred ut över omeletten. Rulla med hjälp av bakplåtspapperet ihop omeletten från långsidan till en tajt rulle. Skär i skivor.

Rödbetsomelett med chèvre & valnötter

1 kokt rödbeta (ca 70 g), skalad och mixad

1 tsk färskpressad citronsaft

salt och peppar

75 g philadelphiaost

Annons

75 g chèvre

1⁄2 dl rostade och finhackade valnötter

1 kruka basilika

Följ receptet till morotsomelett med fetaost (se ovan) men byt ut morötterna mot rödbetor. Blanda philadelphiaost och chèvre och bred ut över omeletten. Strö över valnötter och basilikablad – tryck ner dem lite lätt – och rulla ihop se ovan.

Plockmat i miniformat

1. Tunnbröd med ajvar relish. 2. Rostbiff med sweet chili och avokado. 3. Tunnbröd med skinka och spenat. 4. Lax med avokado och lime. 5. Lax med wasabikräm. 6. Carpaccio med parmesan och rucola. 7. Crêpes med svamp och ädeloströra. 8. Spenatomelett med stenbitsrom. 9. Prosciutto med rostad paprika och basilika. 10. Omelett med lax och gräslök. 11. Lax med hovmästarkräm. 12. Tunnbröd med fetast, oliver och soltorkade tomater. 13. Morotsomelett med fetaost. 14. Rödbetsomelett med chévre och valnötter. 15. Tunnbröd med rökt ren och pepparrot. 16. Lax med gräslökskräm.

Annons

Spenatomelett med stenbitsrom

400 g färsk spenat

1 tsk finhackad dill

en nypa malen muskotnöt

salt och peppar

100 g philadelphiaost

3msk crème fraiche

1 tsk färskpressad citronsaft

1 tsk rivet citronskal

ca 75 g stenbitsrom

Koka upp vatten i en kastrull och förväll spenaten i cirka 1 minut. Skölj den i kallt vatten och pressa sedan ut så mycket vatten som möjligt ur spenaten. Följ receptet till morotsomelett med fetaost, men mixa spenaten med äggulorna och äggen. Tillsätt dill och muskotnöt och smaka av med salt och peppar. Vänd ner de vispade äggvitorna.

Blanda philadelphiaost, crème fraiche, citronsaft och skal. Bred ut över omeletten och bred sedan stenbitsrom på oströran. Rulla med hjälp av bakplåtspapperet ihop omeletten från långsidan till en tajt rulle. Skär i skivor.

Laxrullar (cirka 24 bitar)

Tid: 15 minuter + 30 minuter i kylskåpet

400 g kallrökt lax, skivad (valfri fyllning, se nedan)

Lägg en bit plastfolie på en skärbräda och lägg ut laxskivorna omlott på folien. Rör ihop valfri fyllning och bred den på laxen. Rulla med hjälp av plastfolien ihop till en rulle. Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter. Skär rullen i skivor med en vass kniv. Servera som de är eller på runda (eventuellt rostade) brödbitar.

Annons

Gräslökskräm

150 g philadelphiaost

3 msk crème fraiche

2 msk finhackad gräslök

Wasabikräm

150 g philadelphiaost

3 msk crème fraiche

1–2 tsk wasabipasta

Avokado & lime

1 avokado, mosad

1 tsk färskpressad limesaft

1 krm salt

Hovmästarkräm

150 g philadelphiaost

2 msk hovmästarsås

Laxrullarna kan göras klara och förvaras i kylskåpet i ett dygn. Alla rullar utom den med avokado kan också förvaras i frysen i cirka tre månader. De är lättast att skära när de är halvtinade.

TIPS! Byt fyllning på rullarna

I recepten har vi gett förslag på olika fyllningar till olika typer av rullar, men experimentera gärna själv med just dina favoritsmaker.

En tunnbrödsrulle kan till exempel gärna fyllas med crêpesrullens svamp- & ädelost- röra och spenatomelettrullen blir både god och vacker när den fylls med tunnbrödsrullens ajvar relish & färskost, eller fetaost, oliver & soltorkade tomater. Eller varför inte krabb- och äppelröra, rostad paprikaröra med valnötter eller fänkålsanchoïade med mandel.

Annons

Alla rullar mår bra av att ligga i kylskåpet i cirka 30 minuter innan de skärs i skivor. Rulla in dem tajt i plastfolie så att de håller formen. De rullar som har frysts in är lättast att skära när de är halvtinade.

Rostbiffsrulle med sweet chili & avokado (24 bitar)

Tid: 20 minuter + 30 minuter i kylskåpet

ca 150 g rostbiff i skivor

100 g philadelphiaost

4 tsk sweet chilisås

1⁄2 avokado, tunt skivad

6 skivor vitt formbröd

koriander till garnering

Täck en skärbräda med plastfolie och lägg ut rostbiffskivorna omlott på folien. Rör ihop philadelphiaost och sweet chilisås och bred ut över rostbiffen. Fördela avokadoskivorna på krämen. Rulla med hjälp av plastfolien ihop till en rulle. Låt vila i kylskåp i minst 30 minuter.

Skär rostbiffsrullen i cirka 2 1⁄2 cm breda skivor med en vass kniv. Servera på runda (eventuellt rostade) brödbitar. Garnera med koriander.

I förväg: Rullen kan förvaras i kylskåpet i ett dygn.

Annons

Prosciuttorulle med rostad paprika & basilika (24 bitar)

Tid: 15 minuter + 30 minuter i kylskåp

140 g prosciutto, i skivor

100 g philadelphiaost

1/2 röd rostad paprika, finhackad

1 msk hackad basilika

salt och peppar

6 skivor vitt formbröd

1⁄2 kruka basilika till garnering

Täck en skärbräda med plastfolie och lägg ut prosciutton omlott på folien. Blanda philadelphiaost och rostad paprika och smaka av med salt och peppar. Bred ut röran på prosciutton och fördela basilikan ovanpå.

Rulla med hjälp av plastfolien ihop till en rulle. Låt ligga i kylskåpet i minst 30 minuter.

Skär rullen i cirka 2 cm breda skivor med vass kniv. Servera bitarna som de är eller på runda (eventuellt rostade) brödbitar.

I förväg: Rullen kan förvaras i kylskåp inrullad i plastfolie i ett dygn eller i frysen tre månader. Den är lättast att skära när den är halvtinad.

Crêpesrulle med svamp- & ädeloströra (24 bitar)

Tid: 45 minuter

Annons

1 1⁄2 dl mjölk

1 ägg

1 dl vetemjöl

1 msk smör, smält

1 krm salt

smör till stekning

Svamp- & ädeloströra

100 g blandad svamp, finhackad

50 g ädelost, smulad

100 g philadelphiaost

1 msk gräslök, finhackad

Vispa mjölk, ägg, vetemjöl och smör till en slät smet. Tillsätt saltet. Låt stå i kylskåpet i minst 30 minuter.

Häll 3⁄4 dl smet i stekpannan och vicka lite på pannan så att smeten rinner ut. Grädda 3 crêpes på medelhög värme och vänd dem när smeten har ”stannat” på ytan. Stek någon minut på andra sidan. Låt svalna.

Stek svampen i en torr stekpanna till vätskan har avdunstat. Låt svalna. Rör ihop med övriga ingredienser till fyllningen. Bred ut fyllningen över crêpsen och rulla ihop. Skär i cirka 2 1⁄2 cm breda skivor med en vass kniv.

I förväg: Rullen kan förvaras i kylskåpet i ett dygn eller i frysen i cirka tre månader.

Tunnbrödsrullar (24–30 bitar)

Tid: 10–15 minuter

3 rektangulära mjuka tunnbröd

valfri fyllning (se recept nedan)

Annons

Fördela valfri fyllning på tunnbröden. Rulla ihop från långsidan och skär i skivor med en vass kniv.

Skinka & spenat

150 g philadelphiaost

2 tsk dijonsenap

3 tsk honung

ca 30 g färsk spenat

ca 100 g rökt skinka, skivad

Blanda philadelphiaost, senap och honung och bred på tunnbröden. Fördela skinkan och spenaten på röran.

Fetaost, oliver & soltorkade tomater

100 g fetaost

100 g philadelphiaost

1⁄2 dl soltorkade tomater i olja, finhackade

2 msk finhackad färsk basilika

1⁄2 dl finhackade svarta oliver

Blanda ingredienserna och bred på tunnbröden.

Rökt ren & pepparrot

100 g rökt renkött, finhackat

100 g philadelphiaost

1 tsk färskriven pepparrot

1 msk finhackad gräslök

Blanda ingredienserna och bred på tunnbröden.

Ajvar relish & färskost

150 g philadelphiaost

2 msk ajvar relish

Blanda ingredienserna och bred på tunnbröden.

I förväg: Rullarna kan förvaras inrullade i plastfolie i ett dygn eller i frysen i cirka två månader. De är lättast att skära när de är halvtinade.

Sparrismousse, Blomkålsmousse, Nässelpannacotta och Laxmousse


Från vänster: Sparrismousse med parmesanflarn. Blomkålsmousse med prosciuttochips. Nässelpannacotta med löjrom och vaktelägg. Laxmousse med gurk- och sellerisallad. Se recept på alla fyra nedan.

Annons

FÖRRÄTTSCOCKTAILS – Aptitretande cocktails. Festligt och fräscht i olika små glas.

Amuse bouche – Amuse bouche betyder ordagrant ”mununderhållare” på franska och är en liten aptitretare som serveras före förrätten på dyra restauranger. Det som skiljer en amuse bouche från en förrätt är att den är mindre och att man får den utan att vare sig beställa eller betala för den. Vi tycker att munsbitarna här passar utmärkt som tilltugg på ett finare cocktailparty.

Sparrismousse med parmesanflarn (20 små glas)

Tid: 45 minuter + 2 timmar i kylskåp

sparrismousse

2 gelatinblad

400 g grön sparris

1 dl hönsbuljong

1 dl vispgrädde

75 g parmesan, riven

20 späda sparrisknoppar

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Förväll sparrisen i lättsaltat vatten i 3–5 minuter eller tills den är mjuk. Skölj sparrisen i kallt vatten och mixa till en puré i matberedare eller med stavmixer.

Värm buljongen. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och vispa ner dem i buljongen. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något. Häll ner buljongen i sparrispurén och blanda. Låt kallna helt – men den ska inte stelna.

Annons

Vispa grädden och vänd ner i sparrispurén. Smaka av med salt och peppar.

Klicka eller spritsa sparrismoussen i små glas. Låt stå och stelna i kylskåpet i minst två timmar.

Värm ugnen till 225°. Strö ut osten i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå i ugnen tills osten har smält, i 3–5 minuter. Håll uppsikt så att den inte bränns. Låt svalna och bryt sedan sönder flarnen i mindre bitar.

Förväll sparrisknopparna i cirka 1 minut i lättsaltat vatten och spola dem sedan i kallt vatten. Tryck försiktigt ner en sparrisknopp och en bit parmesanflarn i varje glas.

I förväg: Moussen och de kokta sparrisknopparna kan förvaras kallt i ett dygn. Även parmesanflarnen kan göras dagen före.

Blomkålsmousse med prosciuttochips (20 små glas)

Tid: 25 minuter + 2 timmar i kylskåp

Blomkålsmousse

1 gelatinblad

2 schalottenlökar, finhackade

3 msk smör

400 g blomkål, i små buketter

1 liter hönsbuljong

5 dl vispgrädde

Annons

salt och peppar

50 g prosciutto

1 skiva dagsgammalt vitt bröd

2 msk finhackad gräslök

Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Fräs löken i 1 msk smör i några minuter. Tillsätt blomkål och buljong. Koka upp och låt sjuda tills blomkålen är mjuk. Sila bort buljongen och mixa blomkålen med 2 msk smör till en puré.

Värm grädden. Ta upp gelatinbladet ur vattnet, krama ur och vispa ner det i grädden. Häll ner grädden i blomkålspurén och blanda till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.

Fördela krämen i små glas eller skålar. Låt stå i kylen i cirka 2 timmar.

Värm ugnen till 225°. Grilla prosciuttoskivorna i ugnen i cirka 5 minuter. Håll uppsikt så att de inte bränns. Låt svalna och bryt i mindre bitar.

Dela brödet i bitar och rosta i ugnen tills det är gyllenbrunt. Låt svalna och smula sönder.

Blanda brödsmulor och gräslök och strö över blomkålsmoussen. Tryck ner ett prosciuttochips i varje glas.

Annons

I förväg: Moussen kan tillagas dagen före och förvaras i kylskåp. Prosciutton och brödsmulorna kan förvaras luftigt i ett dygn. Garnera strax före servering.

Nässelpannacotta med löjrom & vaktelägg (20 små glas)

Tid: 15 minuter + 3 timmar i kylskåp

Nässelpannacotta

2 gelatinblad

200 g späda nässelblad eller babyspenat

4 dl vispgrädde

1 dl hönsbuljong

10 vaktelägg eller små ägg, kokta och skalade

ca 50 g löjrom

dill till garnering

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Koka upp vatten i en kastrull. Förväll nässlorna i cirka 1 minut. Häll bort vattnet och krama ur nässlorna. Koka upp grädde och buljong. Tillsätt nässlorna och mixa till en slät kräm i matberedare eller med stavmixer. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och vispa ner dem i nässelkrämen tills de löses upp helt.

Häll upp nässelkrämen i små glas eller små skålar. Låt stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills pannacottan har stelnat.

Annons

Dela äggen i två halvor.

Toppa pannacottan med en klick rom, en ägghalva och en dillkvist.

Tips: Plocka de späda nässlorna med handskar på. Skölj dem noggrant. Undvik att plocka nässlor i dikesrenen eftersom de kan vara förorenade av bilavgaser.

I förväg: Pannacottan och de kokta äggen kan förvaras i kylskåpet i ett dygn.

Laxmousse med gurk- och sellerisallad (20 små glas)

Tid: 40 minuter + 2 timmar i kylskåp

Laxmousse

1 gelatinblad

3 dl fiskbuljong

400 g kallrökt lax

2 dl vispgrädde, vispad

salt och vitpeppar

gurk- & sellerisallad

2 dl fint tärnad gurka

1 dl fint tärnad stjälkselleri

1 tsk olivolja

1 tsk rivet citronskal

1 tsk färskpressad citronsaft

1 msk finhackad dill

salt och peppar

dill till garnering

Blanda ingredienserna till gurk- och sellerisalladen. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.

Koka upp buljongen. Ta upp gelatinbladet ur vattnet, krama ur och vispa ner det i buljongen. Låt buljongen svalna.

Annons

Mixa laxen till en slät konsistens i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt buljongen och mixa i ytterligare någon minut. Häll över laxröran i en bunke och vänd ner grädden. Smaka av med salt och peppar.

Lägg sallad i botten på små glas. Klicka eller spritsa över laxmousse. Låt stå i kylen tills moussen stelnar, i minst 2 timmar.

Garnera med dill.

Rätten kan göras färdig och förvaras i kylskåpet i 4–5 timmar före servering.

Gratinerade musslor och ostron


LJUVLIGA SKALDJUR – Det lyxiga tilltugget på minimatmenyn.

Chili- 0ch citrongräsgratinerade musslor (24 stycken)

Tid: Cirka 40 minuter.

24 blåmusslor (ca 400 g)

1 citrongräs

Annons

2 dl vatten

2 schalottenlökar, finhackade

grovt salt

chili- & citrongräsfyllning

75 g smör, rumsvarmt

1 vitlöksklyfta, pressad

1 tsk fint rivet citrongräs (det vita)

1–2 tsk urkärnad och finhackad röd chili

salt och vitpeppar

1–2 lime, färskpressad saft

hackad färsk koriander till garnering

Värm ugnen till 225°. Borsta musslorna under rinnande kallt vatten.

Ta bort eventuellt skägg. Släng musslor som har sprucket skal och de som inte sluter sig när man knackar på dem.

Krossa citrongräset och skär det i cirka 5 cm långa bitar.

Koka upp vattnet. Lägg i musslorna tillsammans med lök och citrongräs. Rör om och låt koka under lock i 5 minuter. Ta upp musslorna och släng de som inte har öppnat sig. Lyft av den tomma skalhalvan och släng den.

Strö ut grovt salt i en långpanna. Fördela musslorna på saltbädden.

Blanda ingredienserna till fyllningen. Smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen över musslorna. Droppa lite limesaft över varje mussla och grilla dem högst upp i ugnen i 3–5 minuter.

Annons

Garnera med koriander och servera direkt.

I förväg: Både musslor och fyllning kan lagas dagen före och förvaras kallt var för sig. Lägg ihop och gratinera strax före servering.

Lyxostron Rockefeller (12 stycken)

Tid: 40 minuter

12 ostron

grovt salt till formen

4 skivor bacon

200 g färsk bladspenat

3 salladslökar, finhackade

1⁄2 dl ströbröd

1 msk hackad persilja

2 msk olivolja

1–2 tsk pernod

tabasco

salt och peppar

Värm ugnen till 225°. Stek baconskivorna knapriga, låt rinna av och svalna på hushållspapper. Fräs spenaten i baconfettet i cirka 1 minut. Smula baconet. Rör ihop baconsmulor, spenat, salladslök, ströbröd, persilja, olivolja och sprit. Smaka av med tabasco, salt och peppar.

Öppna ostronen enligt anvisningarna. Lossa försiktigt ostronköttet men låt det ligga kvar i skalet i sitt spad. Fördela spenatblandningen i ostronskalen.

Täck en långpanna med grovt salt. Lägg skalen på saltet så att de ligger stadigt. Låt stå i övre delen av ugnen i cirka 5 minuter eller tills ostronen blir lätt gyllenbruna. Se upp så att de inte bränns. Servera direkt.

Annons

Spenatblandningen kan göras klar dagen innan. Gratinera ostronen strax före servering.

Citron- & vitlöksgratinerade musslor (24 stycken)

Tid: 40 minuter

24 blåmusslor (ca 400 g)

1 dl torrt vitt vin

1 dl vatten

2 schalottenlökar, finhackade

grovt salt

citron- & vitlöksfyllning

75 g smör, rumsvarmt

2 msk ströbröd

1 msk färskpressad citronsaft

1 tsk rivet citronskal

1 vitlöksklyfta, pressad

2 msk finhackad persilja

salt och vitpeppar

finhackad persilja till garnering

Värm ugnen till 225°. Borsta musslorna under rinnande kallt vatten.Tta bort eventuellt skägg. Släng musslor som har sprucket skal och de som inte sluter sig när man knackar på dem.

Koka upp vin, vatten och lök. Lägg i musslorna, rör om och låt koka under lock i 5 minuter. Ta upp musslorna och släng de som inte har öppnat sig. Lyft av den tomma skalhalvan på musslorna som är kvar och släng den.

Strö ut grovt salt i en långpanna. Fördela musslorna på saltbädden.

Annons

Blanda ingredienserna till fyllningen. Smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen på musslorna och grilla högst upp i ugnen i 3–5 minuter. Garnera med persilja. Servera direkt.

I förväg: Både musslor och fyllning kan lagas dagen före och förvaras kallt var för sig.

Fikontartelette med honung


Efterrättsbuffé – ja tack!

SÖTA SMÅ GODBITAR De bedårande minidesserterna gör garanterat succé.

Fikontartelette med honung (24 stycken)

Tid: 20 minuter

2 smördegsplattor (à 85 g)

1 äggula, lätt vispad

2 fikon, i tunna klyftor

25 g smör, smält

honung

Värm ugnen till 225°. Kavla ut smördegsplattorna något och pensla med ägg. Stansa ut små rundlar eller skär i rutor. Fördela fikonklyftorna på smördegen och pensla med smör. Grädda i cirka 10 minuter eller tills smördegen börjar få färg. Ringla över lite honung strax före servering.

Annons

Tarteletten är godast nygräddad men kan göras några timmar i förväg.

Paj med hallon- och passionsfrukt (12 minipajer)

Tid: 1 1⁄2 timme

Mördeg

1 1⁄2 dl vetemjöl

2 1⁄2 msk strösocker

75 g smör, kylskåpskallt

1 äggula

Vaniljkräm

1 ägg

2 msk strösocker

2 msk smör

2 msk potatismjöl

3 dl mjölk

3 tsk vaniljsocker

2 passionsfrukter

12 hallon

Värm ugnen till 175°. Blanda mjöl och socker och nyp ihop med smöret så att det finfördelas. Eller kör i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en mördeg. Överarbeta inte degen. Låt stå kallt i 30 minuter.

Smörj minipajformar eller en bakplåt för minipajer eller minimuffins. Klä formarna med deg (fyll bara muffinsformarna till hälften eftersom de är större) och låt stå kallt i ytterligare 15 minuter.

Nagga pajskalen i botten med en gaffel. Grädda i cirka 13 minuter. Låt svalna.

Blanda allt utom vaniljsockret till vaniljkrämen i en tjockbottnad kastrull. Värm under ständig vispning på medelhög värme. Ta bort kastrullen från värmen så fort den första bubblan syns. När krämen har svalnat, rör i vaniljsockret.

Annons

Dela passionsfrukterna och gröp ur köttet. Fördela vaniljkrämen i pajskalen. Toppa med passionsfrukt och ett hallon.

I förväg: Pajskalet kan gräddas cirka 2 dagar i förväg och förvaras i kylskåp eller i frysen i cirka 3 månader. Vaniljkrämen kan förvaras i kylskåpet i 1 dygn.

Nektarintartelette med lime- och kardemummakräm (24 munsbitar)

Tid: 30 minuter

2 smördegsplattor (à 85 g)

1 äggula, lätt vispad

1 nektarin

25 g smör

1 dl mandelflagor

Lime- & kardemummakräm

1 dl crème fraiche

1 msk florsocker

1⁄2 lime, rivet skal

1⁄2 tsk malen kardemumma

Värm ugnen till 225°. Skala nektarinen, skär den i två halvor och kärna ur den. Skär halvorna i skivor. Kavla ut smördegsplattorna något. Pensla med ägg och stansa ut små rundlar eller skär i fyrkanter. Fördela nektarinerna på smördegen, pensla med smör och strö över mandelflagor. Grädda i cirka 10 minuter eller tills smördegen börjar få färg. Låt svalna något.

Annons

Vispa ihop ingredienserna till krämen. Lägg en klick på varje tartelette.

Tarteletten är godast nygräddad men kan göras några timmar i förväg.

I förväg: Krämen kan blandas dagen innan och förvaras i kylskåpet. Lägg på krämen strax före servering.

Äppeltartelette med kanderade nötter (24 munsbitar)

Tid: 30 minuter

2 smördegsplattor (à 85 g)

1 äggula, lätt vispad

1 äpple, skalat och urkärnat

25 g smör, smält

ca 1 dl vaniljkesella

Kanderade nötter

kanderade nötter

Smörj en bakplåt. Koka upp socker och vatten i en kastrull tills sockerlagen börjar bli lite gyllenbrun. Tillsätt nötter och smör och rör om. Bred ut nötterna på plåten och låt stelna. Krossa sedan till mindre bitar.

Värm ugnen till 225°.

Dela äpplet och skiva det tunt.

Kavla ut smördegsplattorna något. Pensla med ägg och stansa ut små rundlar eller skär i rutor.

Fördela äppelskivorna på smördegen och pensla med smör. Grädda i cirka 10 minuter eller tills smördegen börjar få färg. Låt svalna något.

Annons

Lägg en klick vaniljkesella på varje tartelette och strö över kanderade nötter.

I förväg: Tarteletten är godast nygräddad men kan göras några timmar i förväg. Lägg på kesella och nötter strax före servering.

Morotskaksmuffins (30 muffins)

Tid: 45 minuter

1 dl morotspuré (2 medelstora morötter)

2 dl vetemjöl

2dl strösocker

1⁄4 tsk salt

1⁄2 tsk bikarbonat

1⁄2 msk malen kanel

1 tsk vaniljsocker

3⁄4 dl rapsolja

2 ägg

1 dl hackade pekannötter

1⁄2 dl äppelmos

Frosting

200 g philadelphiaost

1 1⁄2–2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

Värm ugnen till 175°. Fyll en bakplåt för minimuffins med pappersformar eller smörj och bröa formen.

Skala och skär morötterna i bitar och koka dem mjuka. Mixa till puré och låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt morotspuré, olja och ägg och rör till en jämn smet. Blanda i nötter och äppelmos och rör om ordentligt så att allt blandas väl.

Häll smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna.

Annons

Rör ihop ingredienserna till frostingen och bred ut på muffinsarna.

I förväg: Muffins kan förvaras lufttätt utan chokladkräm i cirka 3 dagar eller i frysen i cirka 3 månader.

Chokladtryffelpaj (15 minipajer)

Tid: 1 1⁄2 timme

chokladpajdeg

1 1⁄2 dl vetemjöl

75 g smör, kylskåpskallt

1 msk florsocker

1 1⁄2 msk kakao

1⁄2 äggula

1 tsk iskallt vatten

Tryffelkräm

1 1⁄4 dl vispgrädde

1⁄2 dl strösocker

200 g mörk choklad (60–70% kakaohalt), finhackad

35 g smör, rumsvarmt

1 dl vispgrädde till garnering

Börja med pajskalet. Nyp ihop mjöl och smör i en bunke så att smöret finfördelas. Eller kör i en matberedare. Blanda ner florsocker och kakao och tillsätt äggula och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg och låt degen vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

Värm ugnen till 200°.

Smörj 15 minipajformar eller en bakplåt för minipajer eller minimuffins. Klä formarna med deg (fyll bara muffinsformarna till hälften eftersom de är större). Nagga pajskalen i botten och låt stå kallt i ytterligare 15 minuter.

Annons

Grädda pajskalen i cirka 7 minuter. Låt svalna.

Gör tryffelkrämen under tiden. Koka upp vispgrädde och socker i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen har smält och tillsätt sedan smöret i små klickar. Blanda till en jämn massa och häll fyllningen i pajskalen. Låt svalna och sedan stelna i kylskåpet.

Vispa grädden och spritsa den på pajerna strax före servering.

I förväg: Pajerna kan göras cirka 2 dagar i förväg och förvaras i kylskåpet eller i frysen i cirka 3 månader. Garnera pajerna med grädde vid servering.

Chokladmuffins (30 minimuffins)

Tid: 45 minuter

100 g smör, rumsvarmt

1 1⁄2 dl strösocker

2 ägg

2 1⁄2 dl vetemjöl

1 dl kakao

1⁄2 tsk bakpulver

1⁄2 tsk bikarbonat

1⁄2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

1 1⁄2 dl vatten

Chokladkräm

5dl florsocker

1⁄2 dl kakao

100 g philadelphiaost

60 g smör, rumsvarmt

1 tsk vaniljsocker

1 msk kaffe eller espresso

Värm ugnen till 175°. Fyll en bakplåt för minimuffins med pappersformar eller smörj och bröa formen. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem tillsammans med vattnet i smeten. Vispa till en slät smet.

Annons

Häll smeten i formarna och grädda i 7–10 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna.

Rör ihop ingredienserna till chokladkrämen och rör den slät. Bred ut krämen på muffinsarna.

I förväg: Muffins kan förvaras lufttätt utan chokladkräm i cirka 3 dagar eller i frysen i cirka 3 månader.

Brownies (40 kakor)

Tid: 40 minuter

2 ägg

2 1⁄2 dl strösocker

150 g smält smör, avsvalnat

1 dl vetemjöl

1 1⁄2 dl kakao 1 tsk vaniljsocker 1 dl hackade valnötter (kan uteslutas)

ca 100 g smält mörk choklad till garnering

Värm ugnen till 150°. Smörj och bröa en ugnsfast form, cirka 20×30 cm. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner det smälta smöret. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och blanda ner i smeten. Tillsätt eventuellt valnötterna. Häll smeten i formen och grädda i 25–30 minuter. Låt svalna och skär i rutor. Ringla över smält choklad.

I förväg: Kan förvaras lufttätt i cirka 3 dagar eller frysas in nybakade i cirka 3 månader.

Annons

Key lime pie (12 minipajer)

Tid: 1 timme och 45 minuter

1 sats mördeg

1 1⁄2 dl vetemjöl

2 1⁄2 msk strösocker

75 g smör, kylskåpskallt

1 äggula

Blanda mjöl och socker och nyp ihop med smöret så att det finfördelas. Eller kör i en matberedare. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en mördeg. Överarbeta inte degen. Låt stå kallt i 30 minuter.

Fyllning

2 äggulor

1 dl kondenserad mjölk

1⁄2 dl färskpressad limesaft

2 tsk rivet limeskal

maräng

2 äggvitor

1 dl strösocker

1⁄2 tsk ättiksprit (12%)

Värm ugnen till 175°. Smörj 12 minipajformar eller en bakplåt för minipajer eller minimuffins.

Gör mördegen och låt den vila kallt i 30 minuter.

Vispa äggulorna krämigt. Vispa i kondenserad mjölk, limeskal och limesaft.

Tumma ut mördegen i formarna (fyll bara muffinsformarna till hälften eftersom de är större). Låt stå kallt i 15 minuter.

Nagga botten med en gaffel och fyll pajskalen med limefyllning. Grädda i ugnen i 10–15 minuter eller tills fyllningen har stelnat.

Annons

Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret matskedsvis och ättikspriten under kraftig vispning till en fast marängsmet.

Spritsa ut marängsmeten över pajerna och grädda i ytterligare 5–10 minuter eller tills marängen har fått lite färg. Låt svalna före servering.

I förväg: Pajerna kan göras helt klara utan marängen dagen före och förvaras i kylskåp eller i frysen i cirka 1 månad. Grädda klart pajerna med maräng på serveringsdagen.

Jordgubbsbakelse (40 bakelser)

Tid: 1 timme

Sockerkaka

2 ägg

2 dl strösocker

2 1⁄2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

75 g smör, smält och avsvalnat

1 dl mjölk

2 dl vispgrädde

1 tsk florsocker

ca 4 dl vaniljkräm

10 jordgubbar, i klyftor

citronmeliss till garnering

Vaniljkräm

1 ägg

2 msk strösocker

2 msk smör

2 msk potatismjöl

3 dl mjölk

3 tsk vaniljsocker

Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa en långpanna, cirka 30×40 cm.

Vispa ägg och socker ljust och poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med smör och mjölk.

Annons

Bred ut smeten jämnt i långpannan och grädda kakan i cirka 20 minuter. Se upp så att den inte blir bränd. Ta ut och låt svalna helt.

Blanda allt utom vaniljsockret till vaniljkrämen i en tjockbottnad kastrull. Värm under ständig vispning på medelhög värme. Ta bort kastrullen från värmen så fort den första bubblan syns. När krämen har svalnat, rör i vaniljsockret.

Vispa grädde och florsocker.

Stansa ut små rundlar eller skär sockerkakan i rutor. Spritsa eller klicka ut lite vaniljkräm och vispgrädde på varje bit. Lägg på en jordgubbsklyfta och garnera med citronmeliss.

I förväg: Sockerkakan kan förvaras lufttätt i cirka 3 dagar eller i frysen i cirka 3 månader.

Citronmuffins (30 minimuffins)

Tid: 45 minuter

125 g smör, rumsvarmt

1 1⁄2 dl strösocker

3 1⁄2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1⁄2 tsk bikarbonat

2 ägg

1 dl filmjölk

1 citron, rivet skal och färskpressad saft

Citronfrosting

200 g philadelphiaost

1 1⁄2–2 dl florsocker

Annons

1⁄2 citron, rivet skal

Värm ugnen till 175°. Fyll en bakplåt för minimuffins med pappersformar eller smörj och bröa formen. Vispa smör och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i blandningen. Tillsätt äggen, ett i taget, och filmjölk och citron. Rör ihop till en slät smet.

Häll smeten i formarna och grädda i 7–10 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna.

Blanda ingredienserna till citronfrostingen och bred ut på muffinsarna.

I förväg: Muffins kan förvaras lufttätt utan frosting i cirka 3 dagar eller i frysen i cirka 3 månader.

Av: Lisa Eisenman & Monica Eisenman Foto: Roland Persson

Läs mer:

Elle Mat & Vins 4 läckra recept till kräftskivan!

Bananpannkakor – bästa lunchrätten just nu!

Annons