Mingelmeny från medelhavet
Mingelmeny från Medelhavet
Överraska med en buffé med lyxiga medelhavssmaker: havskräftor, rödbetstartar och chèvre chaud. Festen kan börja!
Chèvre chaud med blommig sallad
8 bufféportioner
Frasiga baguetter med smält ost, given favorit!
Du behöver:
½ baguette
300 g getost i rulle
3 msk flytande honung
1 näve färsk repad timjan
ätbara blommor
Dressing:
2 msk balsamicovinäger
1 tsk salt
1 tsk grov senap
½ tsk flytande honung
½ dl olivolja
1 krm svartpeppar
Sallad:
200 g valnötter
3 torkade fikon
1 frisésalladshuvud
Gör så här:
- Skär brödet i 8 bitar, så även osten och fördela på brödet. Ringla över honung. Grilla bröden i ugnen på 225° cirka 6 minuter tills osten smält. Ta ut, strö över timjan. Vispa ihop balsamico, salt, senap, honung och olja. Smaka av med nymalen svartpeppar.
- Knäck valnötterna och bryt i bitar. Skär fikonen i bitar. Riv salladen och blanda med nötter och fikon. Lägg upp på ett stort fat och ringla över dressing. Strö över ätbara blommor och lägg på brödet.
Havskräftor med kryddsmör
8 bufféportioner
Med sitt fasta, salta och mjälla kött är havskräftor en favorit på buffén. Lättlagat, men jättelyxigt och gott.
Du behöver:
18 havskräftor
1 vitlöksklyfta
1 näve slätbladig persilja
50 g rumsvarmt smör
½ citron, saft och finrivet skal
1 tsk salt
Gör så här:
Halvera havskräftorna, ta bort tarmar och magsäck. Lägg med snittytan uppåt i en ugnsfast form. Pressa vitlök och finhacka persiljan. Blanda ner i smöret tillsammans med finrivet citronskal och salt. Bred ut på hummern och pressa över citronsaft. Gratinera på 250° grill i cirka 5 minuter.
Kycklingsallad med vindruvor
8 bufféportioner
Söta druvor piggar upp i en krämig kycklingsallad.
Du behöver:
4 kycklingbröst
4 dl vatten
3 msk koncentrerad kycklingfond
salt och nymalen svartpeppar
2 dl pesto
1 dl vispgrädde
2 röda äpplen
200 g gröna vindruvor
½ dl hackade hasselnötter
1 liten rödlök
½ spetskål
1 liten ask vattenkrasse
Gör så här:
Koka upp vatten med fonden. Lägg i kycklingfiléerna och låt koka under lock cirka 10 minuter eller tills kycklingen är genomkokt. Dela köttet i småbitar.
- Blanda pesto och grädde och vänd ner kycklingköttet i röran, smaka av med salt och peppar. Tärna äpplen, skär vindruvorna i halvor. Hacka hasselnötter. Skala och finhacka lök. Vänd ner allt i kycklingröran. Lägg upp strimlad spetskål på ett fat, toppa med kycklingröran och krasse.
Rödbetstartar med majonnäs
8 bufféportioner
Saftiga rödbetor med två krämiga såser, lyx i ett glas.
Du behöver:
300 g rödbetor
1 bananschalottenlök
1 ask krasse
4 msk crème fraiche
1 msk kapris
1 tsk gurkmeja
8 tsk majonnäs
Gör så här:
Koka rödbetorna mjuka, skala och finhacka. Finhacka lök och krasse, spara lite krasse till servering. Rör samman rödbetshacket med crème fraiche, kapris, schalottenlök och krasse. Rör ner gurkmeja i majonnäsen. Skeda upp i glas, häll över majonnäsen och dekorera med krasse.
Vaniljglass med druvkompott
8 bufféportioner
Snabbfixad dessert där kompotten står redo i kylen och glassen i frysen.
Du behöver:
4 dl vaniljglass
Druvkompott:
500 g gröna kärnfria små druvor
2 dl socker
2 dl vatten
2 nejlikor
Till servering:
Ätbara blommor eller örter
Gör så här:
Koka vindruvor, socker, vatten och nejlikor tills bären mjuknat. Låt kompotten svalna. Lägg en halv deciliter vaniljglass i varje glas, toppa med druvkompott och en ätbar blomma.
Recept: Inge Skovdal Foto: Nina Malling
LÄS MER: 8 tips till att lyckas med buffén!