Miniburgare med hummer
20 stycken
Tid: 15 minuter + 1 timmes jäsning
Hummerburgare:
2 frysta tinade humrar
1 selleristjälk (tunt skivad)
1 kruka dill
1 salladslök (finhackad)
2 msk färskpressad citronjuice
salt och peppar
20 små salladsblad
1 dl majonnäs
Hamburgerbröd:
250 g smör
1/2 liter vatten
100 g (drygt 1 dl) socker
100 g jäst
1,2 kg mjöl
ägg till pensling
sesamfrön
Gör så här:
Smält smöret och tillsätt vattnet, värm till 37°. Blanda med övriga ingredienser till en smidig deg och låt jäsa cirka 30 minuter. Forma små bröd och jäs på plåt med handduk över, cirka 30 minuter. Pensla med ägg och strö på sesamfrön. Grädda bröden på 200° i cirka cirka 5 minuter tills de får en gyllenbrun yta och är färdiga inuti.
Ta ut hummerköttet och grovhacka. Lägg i en skål. Blanda med sellerin, grovhackad dill, salladslök och smaka av med citronjuice, salt och svartpeppar. Låt bröden svalna helt innan du delar dem på mitten. Fördela salladsbladen och en klick hummerröra. Fäst på locket med en tandpetare och servera.
Av: Victoria Nordström
Foto: Lennart Weibull