Mini-mumsmums med lakrits
08 okt, 2024
AvLouisa Lorang
AvBoel Ottmer
Här möts två goda ting och blir ännu godare – mini-mumsmums med lakrits. Men vi varnar, de är beroendeframkallande!
Annons
Mini-mumsmums med lakrits
Supersöta och goda mums mums i miniformat. Håller i kylen minst en vecka.
Annons
50 stycken
Tid: 50 minuter + 1 timme i kyl
Du behöver:
Botten:
200 g mandelmassa
Florsocker
Lakritsfyllning:
2 tsk lakritspulver
½ dl vatten
2 ¼ dl socker
1 ½ msk glukossirap
1 dl äggvita
Topping:
300 g mörk choklad
Krossad lakrits
Gör så här:
- Bottnar: Kavla ut mandelmassan till ½ cm tjocklek på en skärbräda som du pudrat med florsocker.
- Stansa ut 50 små cirklar med kakformen. Pudra en stor skärbräda eller fat med florsocker och fördela bottnarna ovanpå. Låt dem vila i frysen medan du gör lakritsfyllningen.
- Lös upp lakritspulver i en skål med vatten och koka sakta upp i en kastrull med socker och sirap tills temperaturen är 116° (använd sockertermometer). Var försiktig så att den inte bränns.
- Vispa äggvitan helt styv med elvisp. Tillsätt sedan lakritssirapen i en tunn stråle under vispning på högsta hastighet. Fortsätt i några minuter tills marängen är glansig och fast.
- Fyll marängen i en spritspåse och spritsa ut den på de kalla marsipanbottnarna. Låt dem vila i kylen 1 timme.
- Hacka chokladen grovt och smält den i en skål över vattenbad eller i mikron.
- Doppa försiktigt gräddbollarna i chokladen och strö genast över krossad lakrits innan chokladen hinner stelna. Förvara i kylen.
Foto: Lene Samsö
Annons