Svenska minisemlor
Bullar, cirka 30 stycken:
Steg 1:
25 g jäst
1 1/2 dl fingervarmt vatten
210 g vetemjöl (ca 3 1/2 dl)
Steg 2:
150 g Kungsörnen vetemjöl, (ca 2 1/2 dl)
75 g rumsvarmt smör
60 g ljus sirap (knappt 1/2 dl)
4 g grovmalen kardemumma (drygt 1 tsk)
2 g salt (knappt 1/2 tsk)
Så här gör du:
1. Blanda jäst och vatten. Blanda i vetemjöl och bearbeta i maskin i 7 min. Låt fördegen vila i 40 min.
2. Blanda i övriga ingredienser från Steg 2, bearbeta långsamt i 2 min och lite snabbare i 4 min. Täck över degen och låt vila i 10 min.
3. Rulla degen till en lång ”korv”, dela degen i ca 30 st lika delar (för mini-semlor). Rulla bitarna till bullar och lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa i 40 minuter. Värm ugnen till ca 220 ̊C (varmluft 200 ̊C). Grädda bullarna i 4 – 6 min eller tills de har fått en gyllenbrun färg.
4. Låt bullarna svalna på plåten.
Fyllning:
100 g mandelmassa
50 g strösocker(drygt 1/2 dl)
1 msk mjölk
3 dl vispgrädde
1 tsk äkta vaniljsocker
Till garnering:
florsocker
Så här gör du:
1. Mixa mandelmassa, strösocker och mjölk.
2. Vispa grädden med vaniljsocker fluffigt.
3. Skär av toppen på bullarna och bre på mandelfyllningen på bottnarna, spritsa eller klicka på grädde. Lägg på locken och dekorera med florsocker.