Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Svenska minisemlor

29 jan, 2014
AvRebecca Wictor
Klassiska svenska semlor med smak av kardemumma och mandelmassa. Baka semlorna i miniformat och njut på fettisdagen - eller någon annan dag i veckan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Svenska minisemlor.
Svenska minisemlor.

Bullar, cirka 30 stycken:

Steg 1:

25 g jäst

1 1/2 dl fingervarmt vatten

210 g vetemjöl (ca 3 1/2 dl)

Steg 2:

150 g Kungsörnen vetemjöl, (ca 2 1/2 dl)

75 g rumsvarmt smör

60 g ljus sirap (knappt 1/2 dl)

4 g grovmalen kardemumma (drygt 1 tsk)

2 g salt (knappt 1/2 tsk)

Så här gör du:

1. Blanda jäst och vatten. Blanda i vetemjöl och bearbeta i maskin i 7 min. Låt fördegen vila i 40 min.

2. Blanda i övriga ingredienser från Steg 2, bearbeta långsamt i 2 min och lite snabbare i 4 min. Täck över degen och låt vila i 10 min.

3. Rulla degen till en lång ”korv”, dela degen i ca 30 st lika delar (för mini-semlor). Rulla bitarna till bullar och lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa i 40 minuter. Värm ugnen till ca 220 ̊C (varmluft 200 ̊C). Grädda bullarna i 4 – 6 min eller tills de har fått en gyllenbrun färg.

4. Låt bullarna svalna på plåten.

Fyllning:

100 g mandelmassa

50 g strösocker(drygt 1/2 dl)

1 msk mjölk

3 dl vispgrädde

1 tsk äkta vaniljsocker

Till garnering:

florsocker

Så här gör du:

1. Mixa mandelmassa, strösocker och mjölk.

2. Vispa grädden med vaniljsocker fluffigt.

3. Skär av toppen på bullarna och bre på mandelfyllningen på bottnarna, spritsa eller klicka på grädde. Lägg på locken och dekorera med florsocker.

Annons