Minicupcakes med citronfrosting
06 jul, 2018
AvRedaktionen
Små, söta cupcakes med citronfrosting. Vill du spara tid kan du kolla med ditt bageri om det går att beställa cupcakes. Då behöver du bara vispa ihop frostingen och fixa dekorationen själv!
Annons
Frosting:
70 g mjukt smör
5 1/2–6 dl florsocker
skal av 1 citron och saft av 1/2
100 g färskost
Gör så här:
Rör eller vispa smör, florsocker, citronskal, citronsaft och färskost krämigt. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med blåbär, sockerrosor eller annat fint. Pudra med florsocker eller kakao.
Cupcakes:
120 g smör
220 g socker
2 ägg
skalet av 2 citroner
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
120 g mjölk
en nypa salt
100 g blåbär
Frosting:
5 äggvitor
450 g smör
3 dl socker
1 vaniljstång och blåbärssylt samt några färska bär till dekoration
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader .
- Smält smör och vispa med socker till en fluffig massa.
- Tillsätt äggen och vispa ordentligt. Det ska bli riktigt, riktigt fluffigt så vispa hellre en minut extra om du är osäker. Häll i citronskalet och blåbären.
- I en skål vid sidan om häller man ner vanilj, vetemjöl, bakpulver och salt. Rör om en aning.
- Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten.
- Häll i mjölk och salt. Rör tills det blandats till en jämn smet.
- Fyll formarna till lite drygt hälften och sen direkt in i ugnen.
- 20 min i ugnen.
- Frostingen – lägg äggvitorna i en ordentligt rengjord skål och tillsätt sockret.
- Ställ skålen över ett vattenbad med hett vatten. Det ska inte koka, men det ska vara hett. Vispa sakta runt tills allt sockret är löst och ägget känns varmt men inte hett.
- Vispa nu äggen på hög hastighet tills de svalnat helt.
- När äggsmeten är helt sval klickar man i smöret (många små bitar, inte en stor klick), delar, skrapar ur och tillsätter vaniljstången.
- Ha slutligen i blåbärssylten och vispa tills den är jämnt fördelad i frostingen.
- Spritsa frostingen på cupcakesen.
Av: Anna Wendt & Rebecca Petrovic
Foto: Lisa Björner
Annons