Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Minipajer med svamp och spenat

23 feb, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på minipajer med svamp och spenat
Stine Christiansen
Dessa minipajer är fyllda med svamp och spenat – smått och riktigt gott!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioliBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #1 - Grand aioli

Minipajer med svamp och spenat

De här pajerna är små men matigt goda.

Läckra små minipajer med svamp och spenat
Stine Christiansen
Annons

4 portioner

Du behöver:

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
Knappt ½ dl fullkornsdinkel
½ tsk salt
125 g smör
3 msk kallt vatten

Svampfyllning:

1 gul lök
75 g babyspenat
1 msk olivolja till stekning
150 g portabellosvamp
4 stjälkar timjan
Salt och peppar
2 ägg
1 ½ dl lätt crème fraiche
¼ dl standardmjölk
50 g riven mozzarella

Tillbehör:

50 g blandad grön sallad
1 tsk grov senap
2 tsk flytande honung
1 msk citronsaft
2 msk olivolja
Salt och peppar

Gör så här:

  1. Blanda mjölsorterna med salt i en skål. Skär ner smöret i tärningar och nyp ihop till en smulig deg. Samla ihop degen med kallt vatten, men knåda inte för mycket. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter. Kavla ut till ca ½ cm tjocklek. Dela degen i 4 bitar och klä 4 små pajformar. Skär bort överflödig deg runt kanterna. Kyl bottnarna.
  2. Fortsätt med svampfyllningen. Skala och finhacka löken. Skölj spenaten och låt rinna av. Rensa svampen och hacka den grovt. Stek löken i olja i 2–3 minuter, tillsätt spenaten och låt den precis falla ihop. Lägg spenatbland­ningen i en skål och stek sedan svampen gyllene, ca 5 minuter. Krydda med hackad timjan, salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 200°. Fördela spenatblandningen i botten på pajerna och svampen ovanpå. Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk och mozzarella i en skål. Salta och peppra. Häll äggstanningen i pajerna och grädda i 25–30 minuter, tills genombakta.
  4. Skölj salladen, rör ihop senap, honung, citron och olja. Salta och peppra. Vänd ihop dressingen med salladen och fördela över svampajerna.

Foto: Stine Christianssen

Annons