Minipajer med svamp och spenat
23 feb, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Dessa minipajer är fyllda med svamp och spenat – smått och riktigt gott!
Annons
Minipajer med svamp och spenat
De här pajerna är små men matigt goda.
Annons
4 portioner
Du behöver:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
Knappt ½ dl fullkornsdinkel
½ tsk salt
125 g smör
3 msk kallt vatten
Svampfyllning:
1 gul lök
75 g babyspenat
1 msk olivolja till stekning
150 g portabellosvamp
4 stjälkar timjan
Salt och peppar
2 ägg
1 ½ dl lätt crème fraiche
¼ dl standardmjölk
50 g riven mozzarella
Tillbehör:
50 g blandad grön sallad
1 tsk grov senap
2 tsk flytande honung
1 msk citronsaft
2 msk olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
- Blanda mjölsorterna med salt i en skål. Skär ner smöret i tärningar och nyp ihop till en smulig deg. Samla ihop degen med kallt vatten, men knåda inte för mycket. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter. Kavla ut till ca ½ cm tjocklek. Dela degen i 4 bitar och klä 4 små pajformar. Skär bort överflödig deg runt kanterna. Kyl bottnarna.
- Fortsätt med svampfyllningen. Skala och finhacka löken. Skölj spenaten och låt rinna av. Rensa svampen och hacka den grovt. Stek löken i olja i 2–3 minuter, tillsätt spenaten och låt den precis falla ihop. Lägg spenatblandningen i en skål och stek sedan svampen gyllene, ca 5 minuter. Krydda med hackad timjan, salt och peppar.
- Sätt ugnen på 200°. Fördela spenatblandningen i botten på pajerna och svampen ovanpå. Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk och mozzarella i en skål. Salta och peppra. Häll äggstanningen i pajerna och grädda i 25–30 minuter, tills genombakta.
- Skölj salladen, rör ihop senap, honung, citron och olja. Salta och peppra. Vänd ihop dressingen med salladen och fördela över svampajerna.
Foto: Stine Christianssen
Annons