Pasta med matig svampbolognese
06 okt, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Även en svampbolognese blir godare om den får stå på spisen och puttra en stund. Det är inte heller helt fel med ett gott glas rödvin till!
Annons
Pasta med matig svampbolognese
Vegetarisk gryta som även gör sig bra i matlådan.
4 portioner
Annons
Du behöver:
1 lök
2 vitlöksklyftor
100 g morötter
3 stjälkar selleri
400 g portobellosvampar
3 stjälkar färsk rosmarin
2 msk smör till stekning
1 burk gröna linser
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2 dl grönsaksbuljong
½ tsk strösocker
1 msk balsamvinäger
Salt och svartpeppar
Till servering:
400 g färsk pasta
25 g parmesan
1 knippe bladpersilja
Gör så här:
- Finhacka lök och vitlök. Skala morötterna och skär dem i små tärningar. Skär sellerin i små bitar. Skölj svamparna och hacka dem fint. Grovhacka rosmarinstjälkarna. Stek lök, vitlök, morötter, selleri och svamp i smör i en gryta på medelvärme i ca 5 minuter, tills svamparna är lätt gyllene.
- Häll av linserna och tillsätt dem i grytan tillsammans med rosmarin, tomatpuré, krossade tomater, buljong, socker och balsamvinäger. Låt koka upp. Sänk värmen och låt frytan småputtra i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Till servering: Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Servera pasta och svampgryta i djupa tallrikar och strö över färskriven parmesan och lite hackad persilja.
Foto: Columbus Leth
Annons