Minipiroger med spenat (Fatayer bi sbanigh)
Tid: 1 timme
cirka 40 små eller 20 stora
Du behöver:
1,2 liter mjöl
1 msk socker
1 msk salt
3 1/2 dl vatten
1/2 dl majsolja eller annan neutralt smakande olja
Fyllning:
bladspenat (fryst, tinad och pressad på all vätska)
3 små gula lökar (skalade och rivna)
1 1/2 dl citron
1 msk salt
1 nypa svartpeppar
2 msk sumac (mellanösternkrydda som ger en god syrlighet) eller 2 msk saft från citron eller lime
1/2 dl vegetabilisk olja
1 msk granatäppeljuice (valfritt)
Gör så här:
Häll mjölet i en hög på ett bakbord. Gör en grop i mitten och häll sedan resten av degingredienserna i gropen. Blanda samman allt med händerna och knåda till en slät deg. Lägg den avrunna spenaten på en skärbräda och hacka den ordentligt och lägg i en bunke. Tillsätt riven lök med resten av ingredienserna och blanda. Ställ åt sidan. Kavla ut degen på en mjölad bänk, ganska tunn ca 1/2 cm. Stansa ut rundlar, använd ett mjölat dricksglas. Lägg ut 1 msk av spenaten på degen och pressa samman till små piroger. Lägg ut på en plåt och grädda i ugnen i ca 30 min på 200°.
Recept: Linda Lundgren
Foto: Fabian Björnstjerna